El primer viatge amb l’AVE entre Madrid i Astúries surt cinc minuts tard: així va engegar el tren històric que creua la variant

El tren pararà a Lleó i l’acte institucional d’obertura està previst per a les cinc de la tarda a l’estació d’Oviedo

El primer viatge amb l’AVE entre Madrid i Astúries surt cinc minuts tard: així va engegar el tren històric que creua la variant

MIKI LÓPEZ / IRMA COLLÍN

1
Es llegeix en minuts

L’Alvia 10021, el tren que tallarà la cinta inaugural de la variant de Pajares, va sortir de l’estació de Chamartín amb cinc minuts de retard sobre l’hora prevista, a les 13.30 hores, i al primer vagó el rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, juntament amb el ministre de Foment, Óscar Puente, i el president del Principat, Adrián Barbón. A bord, a més, diverses desenes de convidats, representants de la vida social, política i empresarial asturiana repeteixen consignes semblants a la que el pare Ángel García, president i fundador de l’ONG Missatgers de la Pau, proclamava abans de sortir de l’estació madrilenya: «Avui Astúries és Espanya de veritat». O més que mai.

En el primer tren de l’AVE Astúries-Madrid, que si res ho impedeix enfilarà la boca dels túnels de la variant entre dos quarts de quatre i les quatre de la tarda, viatgen, entre molts d’altres, el conseller de Foment, Alejandro Calvo, els diputats i senadors per Astúries o alguns dels exministres de diferents colors polítics que van tenir responsabilitats a la llarga obra de la variant –Magdalena Álvarez, Íñigo de la Serna o José Luis Ábalos– i una notable representació de la societat asturiana. Estan a més, emocionats, quatre dels cinc fills del finat Alejandro Rebollo, gran artífex de la variant en la seva etapa com a president de Renfe.

Notícies relacionades

Als vagons es comença a parlar ja del que passarà a Astúries després de l’AVE, de la dimensió més pràctica de l’obertura d’una infraestructura per a l’aprofitament de la qual se senten ja abundants reivindicacions. El president de la Cambra de Comerç d’Avilès, Daniel González, demana dues freqüències des de la ciutat on el Principat en demana a Foment una i el seu homòleg a Oviedo, Carlos Paniceres, opta, entre altres estratègies de promoció, per l’establiment de llançadores que connectin Astúries amb el primer tren que surt al matí de Lleó per agilitzar els viatges de negocis d’anada i tornada en el dia.

El tren pararà a Lleó i l’acte institucional d’obertura està previst per a les cinc de la tarda a l’estació d’Oviedo.