L’OCDE recomana a Espanya apujar l’IVA en 5.000 milions i retardar l’edat de jubilació

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’organització de països desenvolupats OCDE ha publicat aquest dimecres una llarga llista de recomanacions de política econòmica per a Espanya amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat de les finances públiques, el creixement potencial del PIB, la sostenibilitat del sistema de pensions, el mercat laboral i l’ocupació juvenil.

El menú de recomanacions inclou una pujada de l’IVA per uns 5.000 milions i un increment net d’impostos per uns 6.800 milions, eliminar totalment i ràpidament les mesures antiinflació adoptades des de mitjans del 2021, moderar les futures pujades del salari mínim interprofessional (SMI) i allargar l’edat legal de jubilació més enllà dels 67 anys, després d’una reforma de la Seguretat Social que desperta recel a l’OCDE. L’organisme internacional també advoca per augmentar la quantia i abast de l’ingrés mínim vital (IMV) i adverteix contra l’efecte negatiu que, segons la seva opinió, provocarà l’aplicació de límits als preus del lloguer de la vivenda a les zones tensades.

Retallada de previsions per al 2024

Al seu informe anual sobre Espanya, publicat aquest dimecres, l’OCDE aprofita per corregir les seves pròpies previsions de fa tot just un mes. L’organisme eleva ara del 2,3% al 2,5% la seva previsió de creixement del PIB per al 2023 i el situa una dècima per sobre del que va estimar el Govern central. No obstant, l’OCDE retalla la seva previsió per al 2024, des de l’1,9% a l’1,5%, mig punt per sota del que estima el Govern central per a l’any que ve.

Amb tot, l’OCDE valora la resiliència que ha mostrat l’economia i l’ocupació a Espanya malgrat les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna i, tot i que projecta una desacceleració per al 2024, valora que «el creixement es mantindrà resilient, suportat per la demanda domèstica i pel flux dels fons europeus Next Generation EU».  

Pujades en l’IVA per 5.000 milions

L’organisme internacional que dirigeix Mathias Cormann crida l’atenció sobre la necessitat d’«una consolidació fiscal més gran i sostinguda» que permeti mantenir el deute en una tendència decreixent i generar prou espais fiscals per atendre les exigències de despesa derivades de l’envelliment de la població i de les estratègies de creixement». Per fer-ho advoca per pujades en l’IVA, en els impostos especials sobre l’alcohol i el tabac i en la fiscalitat verda. També defensa no prorrogar al 2024 les mesures antiinflació i estalvis en la despesa pública guiats pels exercicis de ‘spending review’ que fa l’Autoritat Fiscal Independent.

En particular l’OCDE recomana a Espanya eliminar bona part de l’IVA reduït que s’aplica a determinats béns i serveis per un import que l’organisme xifra en uns 5.000 milions d’euros. També planteja apujar els impostos especials que s’apliquen sobre l’alcohol i el tabac (1.300 milions) i una tributació verda més gran que hauria d’afectar, sobretot, les emissions de CO2 (5.000 milions més). En direcció contrària, l’OCDE advoca per una més baixa fiscalitat sobre el patrimoni (1.500 milions) i per reduir els impostos a les famílies de baixos ingressos amb fills (3.000 milions). En resum, les mesures tributàries que l’OCDE recomana a Espanya impliquen pujades fiscals per uns 11.300 milions i rebaixes per uns 4.500 milions, cosa que deixa en uns 6.800 milions l’impacte de més gran recaptació de les mesures proposades.

En general, l’OCDE aconsella a Espanya apujar els impostos indirectes i reduir cotitzacions socials i la fiscalitat sobre el capital.

Salari mínim interprofessional

Després d’una pujada acumulada del salari mínim del 47% entre el 2018 i el 2023, inclosa una alça del 22% el 2019, l’OCDE explica que diverses avaluacions suggereixen que aquesta última empenta va generar una probabilitat més gran de perdre la feina –sobretot entre joves i dones– i va frenar la creació de llocs de treball.

I tot i que l’organisme reconeix que la pujada del 2019 també va contribuir a reduir la desigualtat salarial –especialment per als treballadors de menys de 30 anys i per als estrangers–, aconsella posar fre a les pujades a partir d’ara. «Els futurs canvis en el salari mínim haurien d’anar en línia amb les condicions i la productivitat del mercat laboral» i no perseguir una meta fixa (del 60% del salari mitjà), aconsella l’OCDE.

Pensions sota vigilància

L’organisme analitza la reforma del sistema de pensions completada pel ministre José Luis Escriva. L’OCDE remarca que, malgrat les mesures per augmentar els ingressos i afavorir el retard de l’edat de jubilació, la pujada de les pensions d’acord amb l’IPC i l’increment més gran de les pensions mínimes i de les no contributives provocarà «un considerable increment de la despesa en pensions» que només començarà a cedir a finals de la dècada dels 40.

Notícies relacionades

L’OCDE considera que per garantir la sostenibilitat del sistema hauria sigut preferible vincular l’edat legal de jubilació a la creixent esperança de vida. Si les mesures adoptades pel Govern central no fossin suficients per garantir la viabilitat del sistema, l’organisme aconsella retallar «les taxes acumulades de creixement de la quantia de les pensions» i allargar com a mínim a 40 anys l’actual període de càlcul de 25 anys.

Oportunitats dels joves

L’informe econòmic sobre Espanya inclou un ampli capítol especial dedicat a la millora d’oportunitats per als joves en matèria d’educació, mercat laboral i vivenda. L’OCDE remarca que la taxa d’atur juvenil, del 27%, és una de les més elevades dels països desenvolupats i crida l’atenció sobre l’escassa qualitat de l’ocupació en aquest col·lectiu malgrat les millores aconseguides per la reforma laboral. En aquest punt, l’organisme internacional adverteix dels efectes adversos per a l’accés de la vivenda que podrà tenir la decisió del Govern central d’aplicar un límit als preus del lloguer en zones tensades de les ciutats ja que, segons la seva opinió, reduirà l’oferta d’immobles per arrendar.