El cost de la vida

La pujada de la llum i de les gasolines dispara la inflació al 3,5% al setembre

La pujada de la llum i de les gasolines dispara la inflació al 3,5% al setembre
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa d’inflació ha tornat a escalar al setembre, per tercer mes consecutiu, i s’ha disparat fins al 3,5%, gairebé un punt per sobre de la taxa del 2,6% anotada el mes d’agost (nou dècimes més), segons l’indicador avançat de l’IPC que ha publicat aquest dijous l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El repunt de l’IPC de setembre és conseqüència, sobretot, de l’encariment que han tornat a experimentar l’electricitat i, en menor mesura, els carburants aquest mes, segons ha anticipat l’INE al seu comunicat.

La dada anticipada d’inflació del 3,5% de setembre, la més elevada des del mes d’abril (4,1%), és provisional fins que l’INE en publiqui la dada definitiva el 13 d’octubre; llavors es coneixerà el detall de la variació mensual de cada un dels diferents preus durant aquest mes, inclosos els dels aliments.

El setembre del 2022 van baixar respecte a l’agost els preus de l’electricitat (-17%) i els carburants (-1,2%). No obstant, el setembre del 2023 ha passat el contrari: els dos productes energètics, amb gran pes al cistell de consum, s’han encarit. A l’espera de conèixer-ne les dades definitives, el preu mitjà del quilowatt ha patit un increment mitjà del 7% des d’inicis de setembre respecte a la mitjana d’agost.

L’encariment de l’energia el setembre del 2023 i l’efecte base (al comparar-se amb el mateix mes del 2022, en el qual es van reduir) constitueixen la principal causa del fet que l’índex de preus de consum (IPC) anoti al setembre una pujada mensual del 0,2% respecte a l’agost (davant la caiguda del 0,7% que va anotar el setembre del 2022) i que la taxa anual d’inflació hagi escalat gairebé un punt, fins al 3,5%.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats) ha continuat reduint-se al setembre, en tres dècimes, fins al 5,8%, la taxa més baixa des de juny del 2022.

Des del punt de vista del Govern central, una taxa d’inflació general del 3,5% permet que Espanya faci més d’un any que es trobi entre els països amb menys inflació i més creixement de la zona euro. El Ministeri d’Economia afirma que les mesures de política econòmica adoptades pel Govern central estan afavorint la competitivitat de les empreses, el guany de quota de mercat i l’augment del poder adquisitiu dels salaris.