A les portes del pont d’agost

Omplir el dipòsit de gasolina és ja més car que l’estiu passat, però el dièsel és més barat

Els dos carburants encadenen la seva cinquena setmana consecutiva de pujades, des de l’inici del mes de juliol

Un any del pla d’estalvi d’energia: compliment baix, inspeccions nul·les, però objectiu aconseguit

Les elèctriques anticipen una frenada en les inversions renovables

Omplir el dipòsit de gasolina és ja més car que l’estiu passat, però el dièsel és més barat

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Com és habitual en ple estiu, la demanda de carburants puja, i els preus, també. La gasolina i el dièsel van repuntar en la primera setmana d’agost un 1,8% i un 3,4%, respectivament, en la seva cinquena setmana consecutiva de pujades des de principis de juliol, tot i que el seu efecte és desigual segons el producte. Així, mentre que el preu dels viatges per als cotxes de gasolina és més car que l’any passat, quan encara era vigent el descompte de 20 cèntims per litre de carburant, en el cas del dièsel passa el contrari, segons confirma el Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE), publicat aquest dijous.

Aquesta estadística recull les dades de més d’11.400 estacions de servei a Espanya entre l’1 i el 7 d’agost, quan el preu mitjà de la gasolina es va situar en 1,680 euros el litre, alhora que el gasoil costava gairebé 1,553 euros. En el cas de la gasolina, l’increment porta al preu del proveïment per sobre del nivell en el qual se situava en el mateix període de l’any anterior. El preu mitjà en la primera setmana d’agost del 2022 va ser d’1,860 euros per litre, que al descomptar els 20 cèntims es convertirien en 1,66 euros per litre, per sota del preu actual. D’aquesta manera, omplir un dipòsit de 50 litres llavors suposava una factura de 83 euros, un euro menys que els 84 d’ara.

Aquestes xifres són preus mitjans entre gasolineres, de manera que n’hi haurà unes de més barates i d’altres de més cares. La comparació anterior parteix del preu final que paguen els usuaris, però, si es realitza sobre el preu dels carburants per si mateix, cal remuntar-se a la setmana d’entre el 29 de novembre i 5 de desembre, quan el preu de la gasolina es va situar en 1,688 euros per litre, però llavors s’aplicava la rebaixa esmentada i el resultat era un preu mitjà inferior, d’1,488 euros per litre. Una setmana després, el litre de gasolina va caure fins als 1,642 euros per litre.

El cas del dièsel és diferent; el preu d’1,553 euros per litre és el més alt des dels 1,546 euros per litre que va marcar a finals del març passat, tot i que se situa lluny dels preus de fa un any, fins i tot amb descompte, però llavors els preus d’aquest producte es van disparar per les tensions pel veto europeu a la importació de dièsel rus i el temor de problemes de subministrament. Així, l’agost del 2022, el litre de dièsel es pagava a 1,854 euros per litre, que si es descompten els 20 cèntims resultava en uns 1,654 euros per litre, encara per sobre del preu actual. És a dir, en el cas d’un proveïment de 50 euros, l’any passat els conductors pagarien 82,7 euros, mentre que aquest any la factura ascendiria a uns 77,65.

Els preus dels carburants s’emmarquen en un escenari d’encariment del petroli des del mes de juny, que suma una trajectòria ascendent de més de 12 dòlars, fins als 87,40 dòlars per barril que va marcar la referència del Brent aquest dimecres, i es veuen impulsats per l’alça de la demanda pròpia d’aquests mesos de l’any. És previsible que mantinguin la tònica ascendent, tenint en compte la trajectòria de preus del geoportal d’hidrocarburs del Ministeri per a la Transició Ecològica, que recull el preu mitjà diari dels carburants a les estacions de servei: segons aquest portal, la gasolina ha tingut aquest dijous un preu mitjà d’1,674 euros per litre, i el gasoil, 1,569 euros per litre, i fa una setmana el primer marcava 1,665 euros, i el segon, 1,532 euros.

Notícies relacionades

L’Organització de Països Exportadors de Petroli i altres economies productores (conegudes com OPEP+) van acordar estendre un any més les retallades de producció que tenien per objectiu reflotar el preu d’aquest carburant. L’aliança liderada per Riad i Moscou va confirmar divendres passat que continuarà mantenint aquesta retallada que suposa una reducció total de la producció del grup en 3,6 milions de barrils diaris, equivalents al 3,6% de l’oferta petrolera mundial.

En comparació amb altres països, el preu dels carburants a Espanya va tornar a estar per sota de la mitjana dels Vint-i-set de la Unió Europea, on el preu va estar al voltant d’1,802 euros el litre de gasolina, i d’1,689 euros el de gasoil. Més cars van ser encara a l’eurozona, on el litre de gasolina es va pagar de mitjana a 1,862 euros, i el de gasoil, a més d’1,725 euros.