Comencen els tràmits per a la construcció d’un magatzem temporal de residus a la central nuclear de Vandellòs
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha sotmès a informació pública el projecte de construcció d’un magatzem temporal de residus a la central nuclear de Vandellòs II. En l’actualitat, el combustible gastat es troba emmagatzemat en una piscina creada per guardar el combustible utilitzat, que es preveu que estigui plena l’abril del 2027. El tancament de la central està previst per a l’any 2034, cosa que l’obliga a construir una instal·lació nova que permeti la continuïtat de l’operació. La central és propietat d’Endesa (72%) i Iberdrola (28%).

En els anys 2000 el Govern va planejar la construcció d’un magatzem temporal centralitzat que recollís els residus dels set reactors nuclears que hi ha ara mateix en operació. Tal és així que el 2011 el Consell de Ministres va aprovar la designació de Villar de Cañas (Conca) com a ubicació, però l’any passat l’Executiu va descartar aquesta possibilitat i va decidir que es construiria un magatzem per reactor i va plantejar la reunificació en un magatzem geològic profund de cara a l’any 2073.

La instal·lació que es vol construir a Vandellòs, a proposta de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), que gestiona la central, comptarà amb capacitat d’emmagatzematge per a tot el combustible gastat i residus especials generats per la central durant tota la seva vida. Estarà formada per una llosa de formigó armat d’aproximadament 1,07 metres d’espessor amb capacitat per emmagatzemar fins a 73 contenidors en posició vertical, així com altres infraestructures complementàries com vials d’accés, tanques i instal·lacions auxiliars.

El temps d’execució de les obres s’ha estimat en un any i set mesos, que començarà una vegada s’obtinguin les autoritzacions ambientals i substantives necessàries. Una vegada finalitzada la construcció, hi haurà un període de proves i posada en marxa que durarà unes vuit setmanes. Això dona aproximadament un any de marge per obtenir la llum verda a l’inici de les obres.

Notícies relacionades

Aquest tipus d’emplaçaments estan dotats d’altes mesures de seguretat i la robustesa tecnològica necessàries per emmagatzemar en sec el combustible gastat, altament irradiat, que es descarrega dels reactors nuclears. D’aquesta manera, els elements combustibles s’extreuen de la piscina, s’encapsulen i es confinen en contenidors amb parets de formigó i acer que proporcionen la resistència i el blindatge necessaris per ser transportats i ubicats als magatzems.

El 2022, fins a un 20,25% de l’energia generada a Espanya va tenir com a origen els set reactors nuclears, que en el seu conjunt van aportar el 32,4% del total d’energia sense emissions. En el cas de Catalunya, la comunitat amb més centrals nuclears en operació (amb 3.033 megawatts de potència instal·lada del total de 7.117 megawatts del conjunt d’Espanya), les centrals d’Ascó i Vandellòs II van cobrir fins al 57,3% de la demanda de la regió.