Préstecs per a vivenda

La renegociació d’hipoteques es dispara i supera per primera vegada l’interès del 4%

La renegociació d’hipoteques es dispara i supera per primera vegada l’interès del 4%
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada dels tipus d’interès no para d’impactar en el mercat hipotecari. A la constant pujada de l’euríbor a un any, la principal referència per als préstecs d’adquisició de vivenda d’interès variable, s’hi suma ara un altre element. Es tracta de les renegociacions de les condicions de les hipoteques que, al juny, van superar per primera vegada l’interès del 4%. En concret, es van situar en una mitjana del 4,06%, davant el 3,88% del mes anterior i l’1,96% de fa un any. I s’ha triplicat l’import per aquest tipus d’actuacions, segons les dades del Banc d’Espanya.

Es tracta d’un nivell màxim des que l’autoritat monetària va començar a publicar el 2014 les dades del tipus d’interès de les renegociacions de préstecs hipotecaris. Les renegociacions, que els bancs han prioritzat davant el codi de bones pràctiques per a hipotecats vulnerables impulsat pel Govern central, poden incloure modificacions en els terminis, en el tipus d’interès o canviar de tipus d’interès fix a variable.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al maig es van produir 4.517 renegociacions relacionades amb els canvis en els tipus d’interès. D’aquesta quantitat, 604 van passar a ser tipus fix i 3.866 a interès variable. És just el contrari del que passava fins al juliol de l’any passat, quan tres de cada quatre noves hipoteques eren a tipus fix.

Però, des d’aleshores, la proporció va baixant en favor de les variables i, especialment de les mixtes, que un primer període de 5 o 10 anys són a tipus fix i la resta, variable. Avui, gairebé un terç dels nous préstecs per comprar casa són a interès variable, que tenen uns tipus més baixos que els fixos. El tipus d’interès mitjà a l’inici és del 2,78% per a les hipoteques sobre vivendes a tipus variable i del 3,29% per a les de tipus fix, segons les últimes dades de l’INE.

El tipus mitjà ponderat de totes les operacions firmades durant el juny va ser del 3,75%, davant l’1,70% de fa un any. Les operacions ordinàries, sense tenir en compte les renegociacions, es firmaven a un tipus mitjà d’interès del 3,72%, davant l’1,69% de fa un any , segons el Banc d’Espanya.

Respecte al volum, al juny es van firmar préstecs hipotecaris per valor de 5.284 milions, un 2,7% més que al maig. D’aquesta quantitat, les renegociacions van significar 419 milions d’euros, un 2,4% més que el mes anterior i més del triple que fa un any.

En el conjunt del primer semestre de l’any, el volum de crèdits hipotecaris firmats va arribar als 28.126 milions d’euros, cosa que suposa una caiguda del 17% respecte a la nova producció originada en el mateix període del 2022.

Notícies relacionades

Amb tot, la producció hipotecària del mes de juny no va superar les quantitats amortitzades, així que el saldo viu de la cartera hipotecària d’Espanya es va situar en 501.577 milions d’euros, cosa que implica una amortització neta de 1.080 milions d’euros, així com un descens del 0,2%. 

Durant l’últim any, el saldo viu hipotecari a Espanya es va reduir un 2,6%, equivalent a 13.352 milions d’euros. Moltes famílies han aprofitat els últims mesos per fer amortitzacions anticipades, segons van admetre la setmana passada els principals bancs durant la presentació dels resultats semestrals. És una tendència que va començar l’any passat.