La concessió d’hipoteques per comprar vivenda amplia la seva caiguda

David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’encariment del crèdit s’està notant cada vegada més en el sector immobiliari. La concessió d’hipoteques per a la compra de vivenda va ampliar la seva caiguda al maig. En total, es van inscriure 33.398 préstecs d’aquest tipus, xifra que suposa un descens del 24% respecte a un any enrere. També es va reduir l’import mitjà dels préstecs, amb 141.798 euros i una caiguda del 4,6%, mentre que el tipus d’interès mitjà en les noves hipoteques s’ha disparat fins al 3,15%, 1,34 punts més que el mateix mes del 2022, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb el descens interanual del maig, la firma d’hipoteques sobre vivendes encadena quatre mesos de taxes negatives després de la caiguda del 2% que es va anotar al febrer, la baixada del 15,7% del mes de març i la caiguda del 18,3% de l’abril. Respecte al mes anterior, però, es registra un augment del 23,5%, tot i que és inferior al 32,7% d’un any enrere.

Després de l’escalada dels tipus d’interès acordada pel Banc Central Europeu (BCE) per contenir la inflació, el tipus d’interès mitjà per al total de préstecs hipotecaris es va situar en el 3,5% al maig, amb un termini mitjà de 23 anys. En el cas de les vivendes, l’interès mitjà va ser del 3,15%, amb una pujada d’1,34 punts respecte al del mateix mes del 2022 i amb un termini mitjà de 25 anys. El total del capital prestat per a aquestes finalitats, 4.735,8 milions d’euros, va experimentar un descens del 27,5%, segons les dades de l’INE.

Continuen pujant les hipoteques a tipus variable

En aquest context, les hipoteques a interès variable continuen guanyant terreny i ja suposen el 38% dels nous préstecs, enfront el 62% de les d’interès fix, que van arribar al seu sostre fa un any al suposar-ne tres de cada quatre. L’interès d’inici en les hipoteques de tipus variable se situa en una mitjana del 2,79% i el de les d’interès fix és del 3,40%. De tota manera, el producte que està tenint més èxit són les hipoteques mixtes, en les quals un primer període de fins a 10 anys és a tipus fix, i la resta, variable. La part en la qual més pesen els interessos és el primer terç de la durada del préstec.

Les comunitats amb més nombre d’hipoteques constituïdes sobre vivendes al maig són Andalusia (7.111), Catalunya (5.759) i la Comunitat de Madrid (5.078). Les autonomies on es presta més capital per a la constitució d’hipoteques sobre vivendes són la Comunitat de Madrid (1.080,8 milions d’euros), Catalunya (922,8 milions) i Andalusia (840,5 milions). Les comunitats amb més taxes de variació anuals en el capital prestat són el Principat d’Astúries (11,8%) i Cantàbria (7,2%). 

En l’actualitat, l’euríbor a un any, que és la principal referència per a les hipoteques d’interès variable, es manté entorn del 4,1%, en espera de la decisió del Banc Central Europeu (BCE) dijous de la setmana que ve. Es dona per fet que l’autoritat monetària tornarà a aprovar una pujada dels tipus d’interès per combatre la inflació.

Notícies relacionades

L’última dada dels preus a la zona de l’euro, amb una certa moderació fins al 5,5% però amb un increment en la taxa subjacent, la més estructural, que exclou els elements més volàtils com l’energia i els aliments no elaborats, va sumar dues dècimes més, fins al 5,5%.

Aquesta evolució, especialment la de la inflació més estructural, dona nous arguments al BCE per continuar apujant el preu del diner, que des del juliol de l’any passat ha passat del 0 al 4%. En tot cas, existeix un debat en el si del BCE sobre la necessitat de continuar o no apujant el preu del diner, ja que un augment excessiu podria paralitzar l’activitat econòmica. De moment, ja està alentint el mercat immobiliari.