Sanció «molt greu» a Mango per boicotejar les primeres eleccions sindicals

Archivo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa tèxtil Mango ha rebut una proposta de sanció «molt greu» per part de la Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya per boicotejar les eleccions sindicals al centre de Lliçà d’Amunt (el Vallès Occidental). La ‘policia laboral’ ha considerat acreditat que la corporació va vulnerar la llibertat sindical dels treballadors i per això li ha imposat un pagament de 30.000 euros, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

L’autoritat laboral respon així a la persecució sindical, avançada per aquest mitjà, mitjançant la qual càrrecs intermedis de la companyia van coaccionar empleats i van confeccionar llistes amb la ideologia de 365 dels treballadors i què pensaven votar en els comicis per escollir els representants sindicals. «Tot això suposa vulnerar el caràcter lliure i secret del vot», determinen els inspectors. Mango, a preguntes d’aquest mitjà, afirma que no ha rebut la notificació formal de la sanció.

«Si es treballa votarà Fetico» (sindicat alternatiu amb presència al sector dels serveis). «Possiblement oberta a escoltar sense recel». «Dubtós». «Li sembla bé tot, no s’ha sentit en cap moment coaccionada, sembla que és al costat d’UGT i no vol canviar». «No va mostrar gaire interès per votar». «Es jubila aquest estiu. En principi ens recolza llista Fetico». Són algunes de les observacions apuntades pels responsables en aquesta ‘llista negra’, destapada per aquest mitjà.

El 21 de juny van tenir lloc les primeres eleccions en un centre de treball de Mango. L’empresa, propietat d’Isak Andic i amb més de 6.000 empleats a tot Espanya, no tenia fins a la data cap representació sindical. Al centre de Lliçà d’Amunt s’hi van celebrar els primers comicis, un cop l’UGT de Catalunya va aconseguir formar llista –per primera vegada en 39 anys de la companyia– i presentar-s’hi. Va ser llavors quan des de la central van denunciar persecució per part de comandaments intermedis de la companyia als candidats.

Doble investigació

Encarregats de personal van confeccionar una llista, en la qual deixaven constància d’entrevistes fetes a 365 treballadors –d’una plantilla de 869 persones– i que reflectien pressions sobre alguns d’ells perquè canviessin d’opinió o s’acabessin decantant per l’altre sindicat que participava en els comicis, Fetico. Des de la central, en aquell moment, van negar a EL PERIÓDICO haver participat en les esmentades operacions. Dies després, un d’aquests càrrecs intermedis que va participar en la confecció de la llista va renunciar «per motius personals» a encapçalar una de les llistes per entrar al nou comitè d’empresa.

Notícies relacionades

L’empresa, després de la denúncia publicada en aquest mitjà, va iniciar una investigació interna a través de la consultora externa Deloitte. Un mes i mig després que es coneguessin els fets, la Inspecció de Treball de la Generalitat ha notificat a les parts el final de la seva investigació oficial. Considera acreditat la vulneració de la llibertat sindical i per això ha interposat dues propostes de sanció contra Mango. La vulneració de drets sindicals té la qualificació de «molt greu», la màxima graduació que un inspector de Treball pot donar a una actuació.

Finalment, l’UGT de Catalunya va guanyar les eleccions sindicals del 21 de juny, i va obtenir un total de 344 vots i 13 representants sindicals. L’altra candidatura, Fetico, va obtenir 207 vots i 8 delegats. A més de la sanció per vulnerar la llibertat sindical, Mango també ha sigut represa per no tenir un pla d’igualtat registrat, obligatori per a tota empresa d’aquesta mida des del 2019.

Temes:

Mango Empreses