Denúncies de boicot

La UGT guanya les primeres i polèmiques eleccions sindicals de la història de Mango

La UGT guanya les primeres i polèmiques eleccions sindicals de la història de Mango

Archivo

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La UGT de Catalunya ha guanyat les primeres eleccions sindicals celebrades en els 40 anys d’història de Mango. Els treballadors del centre logístic que l’empresa tèxtil té a Lliçà d’Amunt (el Vallès Oriental) han votat en uns comicis marcats per la polèmica. La campanya ha estat condicionada per la presumpta elaboració per part de caps d’equip d’una ‘llista negra’, amb les opinions polítiques de 365 treballadors del centre. Una llista en què apareixien coaccions i pressions per canviar el signe de vot de part dels empleats.

D’un cens de 849 treballadors citats aquest dimecres a l’urna, finalment han anat a exercir el seu dret a vot un total de 591, cosa que representa una participació del 69,6%. Relativament alta per al que és habitual en uns comicis sindicals. Els empleats de Lliçà han votat majoritàriament la UGT, que ha tret 344 vots i 13 representants sindicals. L’altra candidatura, Fetico, ha obtingut 207 vots i 8 delegats.

Les votacions s’han portat a terme en cabines individuals, amb l’objectiu de garantir la confidencialitat del vot. I és que el procés previ ha estat viciat per les denúncies davant l’Inspecció de Treball que va interposar la UGT contra Mango i la central rival, arran dels interrogatoris presumptament fets per una desena de caps d’equip entre part de la plantilla. Algun d’aquests responsables vinculats a Fetico.

En les vigílies dels comicis un dels caps de llista de Fetico es va donar de baixa de la candidatura, una vegada la UGT va interposar contra ell una demanda per ser un dels presumptes autors de la llista i impulsor dels interrogatoris.

Notícies relacionades

«Si es treballa votarà Fetico», deia una de les observacions anotades en la ‘llista negra’ a què va tenir accés aquest mitjà. El cas de presumpte boicot en les primeres eleccions sindicals en la història de Mango, una corporació amb més de 6.000 empleats a tot Espanya i cap dels centres amb un comitè d’empresa constituït, ha obligat la direcció a obrir una investigació interna per aclarir els fets. Una investigació que portarà la consultora Deloitte.

Per primera vegada en la història de Mango, una de les principals firmes tèxtils espanyoles, un dels seus centres de treball se sindica. Una cosa que en altres empreses de la competència, com Inditex, fa anys que passa. Fins ara, a Mango hi regia un sistema de relacions laborals que pivotava sobre la figura coneguda com a «ambaixador». En teoria, uns representants dels treballadors que eren escollits per la plantilla en votació cada cert temps i que negociaven amb la direcció. Entre els 6.000 empleats directes que té Mango a Espanya, hi havia 27 ‘ambaixadors’.