Amenaces d’acomiadaments per votar

Presó per a un empresari del Prat que va boicotejar unes eleccions sindicals

  • Multa de 7.501 euros a un bar que va acomiadar un cambrer per ser gitano: «No és bo per al negoci»

  • L’‘unicorn’ Domestika inicia el seu segon ero per acomiadar 89 empleats

Presó per a un empresari del Prat que va boicotejar unes eleccions sindicals

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un empresari del Prat de Llobregat ha sigut condemnat a tres mesos depresó per boicotejar unes eleccions sindicals entre la seva plantilla. El patró, d’origen portuguès i propietari d’una companyia especialitzada en el servei de remolc, neteja i manteniment d’aeronaus, va amenaçar els seus empleats d’acomiadar un quart de la plantilla si votaven els candidats de CCOO en les eleccions sindicals, segons una sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. 

La central va portar el cas als tribunals i el Jutjat Penal número 28 de Barcelona ha condemnat l’empresari per vulnerar la llibertat sindical dels treballadors, un dret recollit en la Constitució com a fonamental, així com el tipus penal d’amenaces condicionades. Durant el judici, el condemnat es va desdir i es va contradir en la seva versió i va fingir pràcticament no entendre el castellà. Sobre la sentència hi ha recurs per part del condemnat en primera instància.

Els fets es remunten al 2019, quan a la societat Groundl España SL es van celebrar comicis sindicals per renovar el comitè d’empresa al centre del Prat de Llobregat. Llavors el propietari i administrador únic de la firma va convocar dues assemblees de treballadors en les quals va amenaçar d’acomiadar un quart de la plantilla si acaben votant els candidats de CCOO. El que no va veure el propietari va ser que un dels empleats el va gravar durant el seu discurs.

Supòsit malentès

Posteriorment a les amenaces i una vegada l’empresari es va assabentar que l’havien gravat, va difondre una circular en la qual manifestava el seu respecte als drets de vot sindical. «Infeliçment no es va comprendre correctament l’objectiu de la reunió mantinguda», deia el comunicat. Una versió que, atesos els àudios gravats de l’empresari en els quals amenaça els treballadors, el magistrat va rebutjar de ple. «L’enemistat i animadversió van resultar més que òbvies», critica el magistrat en la seva sentència. 

El jutge també critica les excuses que va donar l’empresari, que va al·legar que pel seu origen portuguès no s’havia expressat bé i tot havia sigut un malentès. I és que durant el judici, el finalment condemnat va arribar a corregir l’intèrpret en algunes de les seves traduccions per no ser aquestes prou ajustades al que volia dir. «En les gravacions de l’àudio disponibles, a més, no s’observa cap dificultat a l’expressar-se», recull la resolució judicial.

«No existeixen, en fi, dubtes de convicció sobre que, efectivament, ho va dir, ni tampoc que la intenció de fer-ho era meridianament clara, aconseguir un propòsit de resultat electoral diferent del que funcionava fins aleshores», conclou el jutge.

La intenció és el que importa

Notícies relacionades

La sentència desenvolupa el concepte de coacció i descarta els arguments de l’acusat, que es va escudar que posteriorment no va arribar a materialitzar la seva amenaça d’acomiadats. «Mai podrà compartir-se la idea que una carta [...] suprimeixi un delicte ja consumat», etziba el magistrat a l’empresari. «El que s’ha d’analitzar és la conducta dolosa d’acovardir a fi d’obtenir un determinat objectiu, independentment que s’obtingui o no», afegeix.

«Des de CCOO de Catalunya no tolerarem cap tipus de conducta antisindical, i continuarem prenent mesures contra aquestes pràctiques empresarials i en defensa dels drets socials i laborals de la classe treballadora», ha valorat la central en un comunicat aquest dijous.