L’assegurança de cotxe s’encareix el 22% en el segon trimestre

Pixabay

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El preu de l’assegurança de cotxe s’ha encarit un 22% en el segon trimestre d’aquest any respecte al mateix període de fa un any. Aquest increment es tradueix en 137 euros més de prima anual, amb la qual cosa la mitjana passa de 613 a 751 euros, segons l’anàlisi realitzada pel comparador Kelisto.es.

La modalitat de tot risc es manté com la que tira mà del conjunt, amb una pujada del 29%. Com a conseqüència d’això, els usuaris d’aquest tipus de producte passen a pagar 480 euros més a l’any pel mateix tipus de protecció per al vehicle. Totes aquestes dades es desprenen de l’«Índex de preus de l’assegurança de cotxe» elaborat per Kelisto.es. L’anàlisi mostra l’evolució dels preus de les primes en els diferents tipus de pòlisses (tercers, tercers ampliat i tot risc), sense valorar cobertures i serveis. Aquest índex analitza informació de més de 20 companyies del mercat assegurador.

En relació amb el trimestre anterior, les pòlisses de cotxe van pujar de preu un 2,38% durant el període abril– juny, cosa que mostra una desacceleració de la tendència registrada des del 2022. El tot risc segueix al capdavant de l’encariment, amb unes primes un 5,47% més cares, però les assegurances a tercers ampliat només van pujar un 0,97% i les assegurances a tercers es van abaratir un 2,17%, tot i que costen, de mitjana, 40 euros més que l’any passat.

Entre el primer trimestre del 2023 i els últims mesos del 2022, l’índex va registrar una pujada del 14%, per la qual cosa les dades indiquen que el cost de les primes s’està frenant. D’altra banda, l’evolució mes a mes mostra que el fre als preus de les pòlisses pot haver sigut només puntual: el cost de les assegurances de cotxe es va mantenir estable o fins i tot va baixar entre l’abril i el maig del 2023, però al juny es va tornar a registrar una altra pujada: del 3,48% en tercers, de l’1,61% en tercers ampliat i del 8,29% en el tot risc, i va arribar un preu a rècord de 2.226 euros com a prima mitjana.

Més selecció de perfils

«Les companyies d’assegurances estan moderant la pujada de preus, però és aviat per llançar les campanes al vol. Després d’aquesta desacceleració hi ha un canvi d’estratègia evident: ara, les companyies seleccionen millor els perfils a què ofereixen una pòlissa, sobretot als canals ‘online’. Com a conseqüència d’això, els usuaris menys atractius a ulls de les companyies d’assegurances (és a dir, aquells amb més sinistralitat, que inclouen un conductor addicional, que són massa joves o que són en llistes de morositat) no reben gaires ofertes, i les opcions que els queden són més cares. Per això, tot i que les xifres en brut indiquin una desacceleració en la pujada de preus de l’assegurança de cotxe, l’escenari pot ser difícil per als que renovin la pòlissa o vulguin trobar-ne una de nova», avisen des d’aquest comparador.

Algunes de les companyies líders en aquest segment, com Mapfre, ja van anunciar que revisarien les seves tarifes i que «més de la meitat dels clients pagaran més», tot i que «molts clients pagaran menys». L’objectiu era, segons va anunciar la firma, fer-ho de forma «individualitzada per perfil de client i tipus de risc» amb l’objectiu de fer rendible aquest negoci en un context de forta pujada dels seus costos per la inflació. 

Ceuta, Melilla, Cadis i Almeria són les pitjors províncies per adquirir una assegurança de cotxe a tercers i tercers ampliat. A la ciutat autònoma de Ceuta, el cost mitjà d’una pòlissa bàsica ascendeix als 588 euros, una diferència de 303 euros a l’any (+106%) davant la província més barata de mitjana, La Rioja.

Notícies relacionades

Quant a les assegurances a tot risc, Melilla (3.583 euros de prima mitjana) i Ceuta (2.976 euros) es mantenen en el ‘top 5’ de províncies més cares per contractar una pòlissa d’automòbil, però entren en el podi Lugo (3.137 euros) i Lleida (3.105 euros). Les companyies d’assegurances de cotxe, com mostra l’índex de Kelisto, ofereixen preus molt diferents depenent de la localitat de residència de l’acceptant, ja que tenen en compte el risc de sinistres com accidents de circulació o robatoris.

De mitjana, els espanyols gasten uns 137 euros més en les assegurances de cotxe en el segon trimestre del 2023, en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Tenint en compte que, segons dades de la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa), el 79% de les llars espanyoles compten amb una pòlissa per al seu automòbil, el sobrecost d’aquesta pujada ascendeix als 2.039 milions d’euros. Malgrat que la inflació s’ha frenat durant aquests mesos pel descens de preus de l’energia, l’encariment dels productes asseguradors, juntament amb el dels aliments, continua estrenyent els comptes a final de mes de milers de famílies.