ENTREVISTA | RESPONSABLE D’OCUPABILITAT D’IBERDROLA

Juan Luis Aguirrezabal: «Hi ha falta de talent verd. És un drama»

Iberdrola llança un projecte per facilitar la creació d’ocupació verda al món

Juan Luis Aguirrezabal: «Hi ha falta de talent verd. És un drama»
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Instal·ladors d’energia fotovoltaica, especialistes en biodiversitat, desenvolupadors d’hidrogen verd, operaris de plantes de reciclatge, enginyers d’energia eòlica offshore i així fins a un centenar de llocs de treball. La demanda de feina especialitzada per part de les empreses immerses en plena transició verda no troba prou oferta a escala global. 

«Hi ha una inversió en energia verda que no es pot executar per falta de talent. És un drama», explica Juan Luis Aguirrezábal, responsable d’ocupabilitat d’Iberdrola, empresa que acaba de posar en marxa la plataforma Global Green Employment, amb l’objectiu de posar en contacte oferta i demanda d’ocupació verda, orientant i formant. «Com a líders mundials en renovables, teníem aquesta responsabilitat. És una part component social. Fa 25 anys, quan vam iniciar la nostra aposta per l’energia verda, ens titllaven de llunàtics, que estàvem en la ciència-ficció... i mira ara», reivindica Aguirrezábal.

20.263 llocs de treball necessaris

Segons un informe de la Fundació Biodiversitat Espanya, el país crearà entre 253.000 i 348.000 llocs de treball verds a l’any fins al 2030, dels quals una mica més de 100.000 estaran relacionats amb energies renovables. La Unió Europea calcula, a més, que el 48% dels treballadors en actiu s’hauran de readaptar per afrontar aquests canvis.

Actualment, la plataforma d’Iberdrola ja informa sobre la necessitat de 20.263 llocs de treball verds a Espanya, província a província. Entre les empreses que han anunciat ja les seves demandes es troben Applus+, Ingeteam, Schneider, Tecnalia i Eiffage. «Tenim 23.000 proveïdors a escala mundial que volem ajudar perquè no troben persones per desenvolupar els seus projectes. Només a Iberdrola a escala global estem buscant mil personal. No només es tracta d’enginyers d’alt nivell qualificat, també estem en contacte amb associacions d’instal·ladors de plaques solars necessitats igualment de formació», explica Aguirrezábal. Aquest especifica que no hi haurà ofertes d’ocupació de la competència, tot i que l’àrea pública de la plataforma sempre servirà com a orientació a tot el sector.

¿És Global Green un portal d’ocupació? «No. Ja hi ha professionals que fan aquesta feina. No volem fagocitar-los. Nosaltres orientarem i redirigirem. Les empreses de captació d’ocupació, fins i tot consultores de cercatalents, seran col·laboradors. Desenvoluparem continguts que inclourà una àrea privada i que pugui acabar obrint tot un món d’aprenentatge digital», explica.

Ordenar l’oferta

Notícies relacionades

Un dels objectius del projecte d’Iberdrola és ordenar l’oferta educativa i formativa en energies verdes a través del seu programa universitats, ja existent. «La tendència clara a anar cap a l’especialització, no la titulitis. Hi ha una saturació d’oferta formativa que, per inèrcia, moltes persones es formen en competències que no tenen futur. Ampliarem la incidència», assenyala el director d’Iberdrola.

Fins a final d’any, Iberdrola s’ha proposat el desenvolupament inicial de la plataforma a Espanya, que inclou ampliació de continguts i firma d’aliances. A partir del 2024 vol ampliar-la a 27 països més, on ja estan treballant en la part legal, tècnica i de recerca de responsables. Els mercats més importants per al grup presidit per Ignacio Sánchez Galán són els Estats Units –la filial d’Iberdrola és Avangrid–, el Regne Unit –Scottish Power–, el Brasil –Neonergia– i Mèxic. «Igual com a Espanya i la resta d’Europa, alsEUAtambé ens costa molt trobar enginyers per emprendre obres».

Temes:

Iberdrola