Neix BlueTechPort, espai per impulsar l’economia blava al Port de Barcelona

Port de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Impulsar l’economia blava és l’objectiu compartit que ha portat el Port de Barcelona i Tech Barcelona a crear el BlueTechPort, un ‘hub’ d’empreses vinculades al sector portuari, logístic i de turisme blau. Ubicat al Pier 1 del Port Vell, l’entitat acollirà companyies d’aquests àmbits, relacionats amb la robòtica submarina, la intel·ligència artificial aplicada al medi marí, la recuperació de la biodiversitat del mar o components farmacèutics fets amb productes marins.

El president del port, Lluís Salvadó, ha assegurat que la voluntat és convertir la capital catalana en un referent europeu i internacional en economia blava. És una eina més d’innovació que se suma a la recent obertura de la seu del World Ocean Council o la posada en marxa de la Fundació BCN Port Innovation. El nou BlueTechPort comptarà amb una desena d’empreses, ha calculat el director executiu de Tech Barcelona, Miquel Martí.

La Copa Amèrica, un altre motor

«És una fita molt important. Ara complim 10 anys i hem enfortit el teixit innovador més de 1.300 organitzacions, volem que amb l’economia blava mantingui l’esperit pioner que hem tingut amb el ‘retail’, la salut o la mobilitat. El mar és un motor de creixement de salut i biotecnologia i la Copa Amèrica de velaserà precisament un impulsor de la tecnologia i la sostenibilitat. L’aliança amb el port ve de lluny i ha sigut un far per a la tecnologia», ha descrit Martí en la presentació. 

Salvadó ha afegit que la presentació es produeix a un any vista de la celebració oficial de la competició esportiva i tecnològica, que és «Blue, tech i BCN». Comptar amb aquest espai «per acollir projectes vinculats a la Copa Amèrica era fonamental», ha assegurat el responsable de l’autoritat portuària. «Ha de deixar un llegat important a la ciutat i al Port Vell i volem que aquest projecte també ho faci», ha previst.

La següent fase: Sant Bertran

Notícies relacionades

El Port de Barcelona té una segona fase ja prevista, que consisteix en la rehabilitació i adequació dels tinglados de Sant Bertran per acollir-hi més empreses vinculades a l’economia blava. No obstant, ha descrit el president, això es desenvoluparà quan acabi la Copa Amèrica. Els projectes, que afectaran 20.000 metres quadrats i preveuen una inversió de 50 milions d’euros, s’encarregaran després de l’estiu.

Tothom és conscient de la repercussió econòmica que tindrà la Copa Amèrica de vela. Per això les administracions no han dubtat a invertir en el projecte. La competició es farà entre agost i octubre de l’any que ve però aquest 2023 ja se celebraran dues regates preliminars a Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) i a Jiddah (Aràbia Saudita). Ara mateix tres dels sis equips estan entrenant a Barcelonai la resta arribarà en les pròximes setmanes.