Comicis empresarials

Josep Santacreu es postula oficialment per presidir la Cambra: «Volem prioritzar els objectius empresarials abans que els polítics»

Josep Santacreu es postula oficialment per presidir la Cambra: «Volem prioritzar els objectius empresarials abans que els polítics»

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La carrera per obtenir el comandament de la Cambra de Comerç de Barcelona ja té els dos contrincants col·locats a la línia de sortida. D’una banda, Eines de País, el conjunt que acompanya l’actual presidenta, Mònica Roca; de l’altra, Va d’Empresa, agrupació que s’estrena en la contesa aquest any i que ha presentat formalment aquest dilluns l’exconseller delegat de DKV, Josep Santacreu, que ocuparia la presidència si aquesta candidatura s’acabés imposant.

En aquestes eleccions, que se celebren del 15 al 20 de setembre, hi ha en joc 52 de les 60 cadires que conformen el ple de la institució. Aquestes cadires es distribueixen entre sectors en funció del seu pes econòmic a Barcelona (per exemple, la indústria tèxtil es queda amb una i el comerç, amb deu) i el votant ha d’elegir entre les empreses que es proposin per ocupar les butaques del seu sector. És la seva missió conèixer per endavant quines són les més afins a una candidatura o a una altra. És a dir, a un potencial president o a un altre.

D’acord amb el que ha presentat Santacreu, Va d’Empresa aglutina 46 organitzacions, entre les quals destaquen Ficosa, Ametller, Colonial, Comsa i Focus, però també Factor Energia; el president de la vertical de comerç de Pimec, Àlex Goñi; el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i un centre d’estètica avançada. La resta de cadires fins a les 52 que suposarien el control total del ple les confien a candidats que es presenten de manera independent en diferents categories: el Banc Sabadell, Saba, Bonpreu, el Col·legi de Farmacèutics i el Gremi d’Hotels.

Aquesta agrupació, definida pels seus contrincants com la candidatura més afí a la gran empresa o, en l’argot que fa anys que acompanya aquest tipus d’eleccions, a l’‘establishment’, es presenta amb intenció de ser «la millor opció per defensar els interessos dels empresaris i empresàries», «aprofitar l’extraordinària capacitat d’interlocució que té la Cambra amb les institucions» i, en definitiva, recuperar l’essència de la Cambra de Comerç de Barcelona.

«Consens, pluralitat i representativitat»

«Volem ser una Cambra que prioritzi els objectius empresarials i econòmics abans que els polítics», ha plantejat Santacreu en un acte celebrat a l’auditori del Cercle d’Economia per evidenciar la intenció de col·laborar amb la resta d’organitzacions del territori. L’exdirectiu ha parlat de sumar consensos, de pluralitat («¿un taxista, una entitat gremial, una petita companyia tèxtil del Maresme, un organitzador d’esdeveniments esportius o un autònom són ‘establishment’?», s’ha preguntat el responsable de campanya de Va d’Empresa, Enric Jové) i de ser una institució molt més participativa i representativa. «El que volem és canviar la rellevància i la representativitat de la Cambra en el món empresarial», ha afegit.

Notícies relacionades

Tot i que no ha concretat els seus plans més enllà dels deu eixos sobre els quals pretén vertebrar el seu mandat (menys burocràcia, més sostenibilitat, internacionalització, defensar un nou model fiscal que beneficiï més Catalunya i les empreses, tornar a donar protagonisme a la indústria tradicional...), sí que queda clar que vol corregir la situació que, segons ell, queda després dels quatre anys de mandat d’Eines de País: un dèficit de 800 milions d’euros, dues cadires de plata buides (aquelles que s’adjudiquen a les dues companyies que més hi aporten econòmicament) i la no-vicepresidència de la Cambra de Comerç d’Espanya. «Ens agradi o no, s’hi ha d’estar, és allà on passen les coses», ha explicat Santacreu.

També ha lamentat la «baixa participació» de les últimes eleccions («no es pot explicar que votessin 14.000 empreses de 300.000», apunta Santacreu), tot i que considera que això és una missió per quan aconsegueixi –si ho aconsegueix– ocupar el càrrec.