Actualització del PNIEC

El Govern espanyol redobla la seva aposta verda amb l’objectiu de produir el 81% de l’electricitat amb renovables el 2030

Les renovables guanyen sis mesos per iniciar la construcció de prop de mil parcs eòlics i fotovoltaics

Les noves renovables estalviaran 7.000 milions als consumidors espanyols aquest any

El Govern espanyol redobla la seva aposta verda amb l’objectiu de produir el 81% de l’electricitat amb renovables el 2030
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Enmig de les proclames del Partit Popular per canviar el calendari de tancament nuclear, el Govern redobla la seva aposta verda en el seu full de ruta d’energia i clima de cara al 2030: preveu que el 81% de la generació elèctrica vingui d’energies renovables. Aquesta és una de les principals magnituds incloses en l’actualització del Pla nacional d’energia i clima (PNIEC), presentat aquest dimecres, i que estarà en consulta pública fins al 4 de setembre.

Es tracta d’un esborrany en el qual s’inclouran, després d’aquesta consulta, les opinions pertinents del sector per preparar el text definitiu que veurà la llum d’aquí un any. D’aquesta manera, en funció del Govern que surti després de les eleccions del 23J, podria modificar aquest document, però sempre sense reduir els objectius plantejats en la redacció anterior del pla.

Amb 107 mesures, 46 més que la redacció del pla inicial del 2019, l’objectiu últim és aconseguir una reducció d’emissions el 2030 de fins i tot un 32% respecte al 1990, enfront el 23% que hi havia en el PNIEC anterior. Per aconseguir-ho, l’Executiu millora fins al 44% l’objectiu d’eficiència energètica des del 41,7% previ, alhora que en l’ús final les renovables s’incrementen fins al 48% (des del 41%).

Notícies relacionades

Dins d’aquest objectiu de renovables s’hi inclou el percentatge del 81% de renovables en el mix elèctric. Així, es preveu la instal·lació de 105 GW de renovables noves en la dècada (59 GW en el PNIEC anterior). Això suposa que el 2030 hi haurà 76 GW (37 GW més) de potència instal·lada corresponent a plantes fotovoltaiques, amb un creixement de 19 GW de l’autoconsum, i 62 GW (12 GW més) d’eòlica, i vindran acompanyats d’emmagatzemament energètic –augmenta capacitat a 22 GW el 2030– i la gestió de la demanda.

El pla preveu, a més, el cessament de l’activitat del carbó el 2025, en coherència amb l’esdevingut en els últims anys de reducció d’activitat d’aquestes centrals, i es manté l’escenari nuclear del PNIEC anterior.