Boicot sindical

Eleccions a Mango: el cap que presumptament interrogava treballadors renuncia a presentar-se

Eleccions a Mango: el cap que presumptament interrogava treballadors renuncia a presentar-se

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors de Mango del centre logístic de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) estan cridats aquest dimecres a votar en les primeres eleccions sindicals en els 40 anys d’història de l’empresa tèxtil. Uns comicis marcats per la polèmica elaboració d’una llista, presumptament per una desena de responsables d’equip de la companyia, en què van recollir informació després d’interrogar 365 empleats sobre la seva afiliació sindical i el sentit del seu vot. 

La llista, tal com va avançar EL PERIÓDICO, també recull com els esmentats superiors jeràrquics van intentar condicionar el vot i pressionar treballadors perquè recolzessin un sindicat determinat i en detriment de l’altre. Aquest cas està actualment sota la investigació d’Inspecció de Treball i previsiblement acabarà en el jutjat penal i social.

Els treballadors de Mango a Lliçà estan cridats a votar aquest dimecres i ho faran exclusivament en cabines tancades per garantir al màxim l’anonimat del vot, segons expliquen fonts coneixedores. Qui no figurarà finalment a les paperetes entre les quals podran escollir els treballadors per elegir els seus representants serà un dels presumptes implicats en aquests interrogatoris. 

L’esmentat responsable anava com a cap de llista per Fetico, un dels sindicats que es presenten als comicis, en una de les llistes presentades. I, a les portes de les votacions i després de la denúncia de la UGT, l’altre sindicat que es presenta, l’esmentat cap d’equip s’ha donat de baixa «per motius personals», segons expliquen des de Fetico.  

Pendents de la resolució d’Inspecció

«Si es treballa votarà Fetico», deia una de les observacions anotades en la ‘llista negra’ a què va tenir accés aquest mitjà. El cas de presumpte boicot en les primeres eleccions sindicals en la història de Mango, una corporació amb més de 6.000 empleats a tot Espanya i cap dels seus centres amb un comitè d’empresa constituït, ha obligat la direcció a obrir una investigació interna per aclarir els fets. Investigació que portarà la consultora Deloitte.

Notícies relacionades

Les observacions obtingudes en la llista política mostren com alguns dels entrevistats presumptament van pressionar diversos empleats perquè recolzessin Fetico, un sindicat amb presència en el sector serveis i representació en unes 340 empreses.

LA UGT va presentar en el seu moment una denúncia davant Inspecció de Treball per vulneració dels drets fonamentals de llibertat sindical contra Mango. Després de conèixer que un dels presumptes autors dels interrogatoris es presentava per la candidatura de Fetico, la UGT va presentar una segona denúncia davant Inspecció. Ara aquesta segona demanda ha sigut retirada per la central, un cop ha conegut que aquest cap d’equip s’ha donat de baixa.