Conflicte laboral

El primer dia de vaga a les botigues d’H&M complica l’arrencada de les rebaixes

El primer dia de vaga a les botigues d’H&M complica l’arrencada de les rebaixes

Alberto Ortega / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors d’H&M han protestat aquest dimarts al matí davant de 15 de les principals botigues de la firma tèxtil per reclamar millores salarials. Els sindicats CCOO i UGT han realitzat el primer dia d’aturades parcials, d’11 a 13 hores, coincidint amb l’inici de la campanya de rebaixes d’estiu. Reclamen que l’empresa millori sous i cobreixi les baixes quan un treballador es posi malalt o s’hagi d’absentar de la feina per motius justificats i evitar així sobrecarregar les companyes (en un sector eminentment feminitzat).

Segons dades facilitades per les centrals, el primer dia d’aturades ha aconseguit tancar durant dues hores unes 100 botigues d’H&M a tot Espanya, amb un suport del 90% de la plantilla convocada. L’empresa, per la seva banda, no ha ofert dades de seguiment en el comunicat publicat després de les protestes. Els treballadors estan cridats de nou a vagues de 24 hores aquest dijous, 22 de juny, i dilluns vinent, 26 de juny.

L’última mediació convocada per l’autoritat laboral per desactivar el conflicte va fracassar dilluns a la tarda. La direcció d’H&M va presentar un paquet de mesures per contractar més personal –a Espanya dona feina 4.000 persones, 800 a Catalunya– i establir un compromís de cobertura de baixes i un nou complement salarial en funció del nombre de vendes de cada botiga.

«Lamentablement per a tothom, aquest paquet de mesures ha sigut rebutjat per la part social, de manera que la companyia lamenta no haver pogut oferir aquestes condicions als empleats», afirma H&M en un comunicat. Les centrals, per la seva banda, denuncien que l’empresa no els va concretar aquestes promeses i que això va derivar el primer dia d’aturades.

Des dels sindicats insisteixen que el seu principal objectiu és acabar amb la sobrecàrrega de treball que assumeix la plantilla a causa de la negativa, després de l’últim ero, a cobrir baixes de llarga durada ni excedències. «Hi ha botigues que estan funcionant amb més del 15% absentisme», explica el secretari general de CCOO de Catalunya a H&M, Mario González.

Notícies relacionades

També reclamen que l’empersa passi una part de la plantilla del temps parcial –molt habitual en les botigues de roba– a temps complet per millorar la nòmina a final de mes. «Fan falta aquestes mans. No pots tenir una persona que fa 10 anys que treballa a la botiga amb un contracte de 24 hores setmanals», afegeix González. H&M, al seu comunicat, afirma que està disposada a oferir ampliacions d’horari.

Les negociacions durant les pròximes hores i abans de dijous seran claus per aclarir o no el conflicte. Aquest 22 de juny està previst una aturada de 24 hores amb què els sindicats pretenen pressionar la firma per concretar i millorar els compromisos plasmats en la mediació prèvia a la vaga.