Curs APIE

Calviño insta els bancs a apujar l’interès dels dipòsits

Calviño insta els bancs a apujar l’interès dels dipòsits

APIE

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha instat aquest dilluns els bancs espanyols que elevi l’exigua remuneració que paguen pels dipòsits a les llars, en línia amb la pujada dels tipus d’interès oficials per combatre la inflació empresa pel Banc Central Europeu (BCE). «No tinc cap dubte que el sector bancari espanyol ha de començar a transmetre la pujada dels tipus d’interès en benefici dels clients i els ciutadans espanyols», ha afirmat en presència del president del BBVA, Carlos Torres Vila. 

Fa mesos que la banca espanyola arrossega els peus en la remuneració dels dipòsits en comparació amb la majoria de les seves homòlogues europees. Els bancs del país es van comprometre a pagar a les llars un 1,41% de mitjana en els contractes subscrits a l’abril, tot just una dècima més que al març. Això va provocar que siguin ja els sisens que menys retribueixen aquests productes financers a termini dels 20 sectors financers de la zona euro. A més, la immensa majoria dels diners que les famílies tenen guardats als bancs es remunera amb un pírric 0,1%, ja que és l’interès mitjà que es paga pels comptes corrents, on es concentra el 92,4% dels recursos de les famílies. (911.685 milions).

En un curs de l’APIE i la UIMP patrocinat pel BBVA, Calviño ha avançat que tractarà amb la banca el tema dels dipòsits en la reunió que mantindrà amb les patronals del sector i associacions de consumidors i gent gran el 29 de juny, avançada per aquest diari. «Naturalment, en aquesta reunió també parlarem de la remuneració dels dipòsits, perquè és evident que davant una pujada dels tipus d’interès els bancs han de començar a remunerar adequadament els dipòsits dels ciutadans. Tinc molt interès a escoltar els punts de vista de totes les parts i, com ha passat en les reunions anteriors, estic segura que sortirem amb solucions, amb propostes, que són bones per a la societat i que funcionen», ha avançat. 

Noves solucions

Notícies relacionades

La trobada també servirà per analitzar el grau de compliment dels tres plans que el Govern i el sector van pactar l’any passat per millorar la inclusió financera de la gent grani l’Espanya rural, així com per ajudar els hipotecats en problemes per la pujada de l’euríbor (què està rebent menys sol·licituds de les esperades). En aquest sentit, Calviño ha deixat la porta oberta a reobrir aquests codis de bones pràctiques, una cosa a què la banca es nega, en particular en el cas de l’hipotecari. La ministra, així, ha assegurat que es valorarà si és o no necessari «revisar l’àmbit d’aplicació d’aquests codis i les mesures que s’han posat en marxa». 

A Torres Vila, per la seva banda, li ha tocat justificar per què els bancs espanyols paguen tan poc pels dipòsits. «La situació que tenim és conseqüència de l’excés de liquiditat, aquesta és la raó per la qual ara mateix les entitats no estan retribuint als dipòsits, de la mateixa manera que quan els tipus d’interès estaven en negatiu tampoc l’utilitzàvem per traslladar a la clientela els tipus negatius. És una situació dinàmica i en la mesura que persisteixi l’excés de liquiditat tindrà continuïtat la situació actual, en la mesura que s’absorbeixi l’excés de liquiditat podrem veure com la dinàmica canvia. En absolut té res a veure que hi hagi un sector que no sigui competitiu», ha argumentat.