Sector financer

La banca s’oposa a reobrir el pla d’ajuda als hipotecats

  • Alejandra Kindelán rebutja canviar els llindars per beneficiar-se de les ajudes, com va deixar obert el Ministeri d’Economia

La banca s’oposa a reobrir el pla d’ajuda als hipotecats

EUROPA PRESS / ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els bancs rebutgen reobrir el pla d’ajuda als hipotecats amb problemes de pagament que van pactar el novembre passat amb el Govern després de setmanes de complexes negociacions. «És essencial que l’acord es compleixi, que no es qüestioni, que no es posin canvis que generin incertesa o expectatives que afectin la cultura de pagament», ha defensat aquest dilluns la presidenta de la patronal bancària AEB, Alejandra Kindelán, que en particular ha reclamat «no generar incertesa parlant de canviar les condicions i els llindars».

Al sector hi ha des de fa setmanes cert temor davant la possibilitat que l’Executiu vulgui renegociar l’acord l’any electoral i amb la vivenda en el focus de l’agenda política. Després de la reunió de principis de març de la vicepresidenta Nadia Calviño amb les patronals bancàries, el Ministeri d’Economia va assegurar en un comunicat precisament que «el mes de juny es realitzarà una avaluació del Codi de Bones Pràctiques d’alleujament hipotecari per identificar possibles millores i, en particular, revisar els llindars d’aplicació (condicions econòmiques dels beneficiaris)». Unides Podem, per la seva banda, va proposar fa uns dies fer permanent l’eliminació de la comissió per canvi d’hipoteca variable a fixa pactada per a aquest any.

Després de la firma de l’acord, el Govern va calcular que el pla podria beneficiar més d’un milió de famílies. Tot i que es tractava d’una estimació de l’impacte potencial màxim i no del més realista i previsible, les primeres xifres d’adhesió al pla han estat molt per sota de les expectatives generades (fins a principis de març, 15.000 peticions d’informació i 9.000 sol·licituds). Kindelán, en aquest sentit, ha demanat paciència: les hipoteques, ha recordat, es revisen normalment una vegada a l’any, amb un «col·lectiu ampli de prestataris no ha notat encara en els seus préstecs la pujada dels tipus de referència», mentre que la morositat segueix «en nivells mínims».

Juny, encara aviat

«L’acord es va firmar en un moment en què ens estàvem anticipant a un problema. L’impacte de la pujada dels tipus en les quotes es va veient progressivament al llarg de l’any, amb la qual cosa potser al juny encara pot semblar aviat per poder valorar les dades, probablement encara serà un moment incipient, estarem a meitat de camí», ha defensat la líder patronal, amb intenció de rebaixar les expectatives sobre possibles modificacions del codi en la pròxima reunió oficial de seguiment d'aquest amb la vicepresidenta Calviño.  

Notícies relacionades

Kindelán, així, ha recordat que el pacte del novembre va ser fruit d’una «intensa» negociació amb el Govern i va ser convalidat pel Congrés amb cap vot en contra. «El que vam aconseguir amb aquest acord és mantenir un equilibri. D’una banda, donant resposta a les famílies que puguin tenir problemes de liquiditat, i d’altra banda protegim la cartera hipotecària, que és tan important per al nostre país, perquè a Espanya més del 75% de les famílies té casa en propietat. A més, es van evitar mesures que a mitjà termini poguessin suposar l’exclusió de determinats grups de població, perquè la normativa de provisions i de mora que té avui el sector és exigent i no podem posar en risc aquesta cartera i la cultura de pagament», ha advertit. 

La presidenta de la patronal dels bancs tradicionals, així mateix, ha reclamat més col·laboració dels ajuntaments per desplegar el pla per portar els serveis financers als municipis desatesos, «per exemple proporcionant l’espai i les connexions per a la instal·lació del caixer». També ha demandat que s’involucrin «tots els sectors necessaris», com el de les telecomunicacions i el de les empreses de seguretat que custodien l’efectiu. A més, ha revelat que l’AEB ja està treballant amb la CECA (patronal de les antigues caixes) i Redsys per a la instal·lació de caixers de marca blanca