Entre desembre i agost

L’euríbor impacta en 2,7 milions d’hipoteques amb alces de més de tres punts

L’euríbor impacta en 2,7 milions d’hipoteques amb alces de més de tres punts
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Les quotes hipotecàries s’han anat encarint per la brutal escalada de l’euríbor des de gener del 2022, però el ritme d’aquestes pujades no és uniforme, sinó que s’assembla a la forma d’un pic escarpat. Tot i que l’alça va començar mesos abans, el pendent més pronunciat va arrencar a finals de l’any passat, al març va arribar previsiblement al cim i en el segon semestre del present exercici començarà a aplanar-se notablement. Pel camí, això sí, entorn de 2,775 milions de llars amb hipoteques (aproximadament el 70% del total d’aquests crèdits lligats a l’euríbor) patiran increments sense precedents dels seus pagaments mensuals, de més de tres punts percentuals més el diferencial que tinguin pactat als seus contractes, segons estimacions del Banc d’Espanya.

A Espanya hi ha uns cinc milions d’hipoteques per a la compra de vivenda, de les quals 3,7 milions són a tipus variable lligades a l’euríbor. D’aquestes últimes, un 35% (1,295 milions) es revisen amb les dades de l’índex de referència de gener a juny; un 25% (925.000) amb les de juliol a setembre i una mica menys d’un 40% (1,48 milions) amb les d’octubre a desembre. Les pujades més accentuades de les quotes, superiors als esmentats tres punts percentuals més el diferencial, les han patit i patiran els crèdits revisats amb les dades de l’euríbor d’entre l’octubre passat i aquest juny.

Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que l’any anterior en el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. Les diferències interanuals, en aquest sentit, van ser inferiors a un punt percentual entre gener i maig de 2022 i van estar per sota de tres punts fins al setembre. A l’octubre van arribar als 3,1 punts, al març van ascendir un màxim de 3,884 punts i des d’aleshores s’han moderat lleugerament, fins als 3,575 punts de maig.

Nou mesos

Normalment s’utilitza com a referència per revisar els crèdits l’euríbor de dos mesos abans, de manera que les pujades de quotes més fortes –dels esmentats més de tres punts percentuals més el diferencial– van començar al desembre (amb dades d’octubre) i duraran previsiblement fins a l’agost (amb les dades de juny) o com a molt tard al setembre (amb les dades de juliol). Així, a partir de juliol o com a molt tard a l’agost és previsible que les diferències interanuals se situïn per sota dels tres punts, ja que l’índex començarà a comparar-se amb els nivells més alts de l’euríbor de la segona meitat de 2022. A finals de l’exercici, de fet, podrien rondar el punt percentual.

Malgrat tot això, la morositat continua sense aparèixer a les hipoteques: els impagaments van baixar l’any passat del 2,9% al 2,3%. Però el risc latent està creixent: les entitats tenien al tancament de 2022 un total de 33.565 milions d’euros de préstecs de famílies a Espanya en vigilància especial pel seu alt risc d’impagament, 2.153 milions i un 6,8% més que el 2021. El Banc d’Espanya adverteix que la pujada de 400 punts bàsics de l’euríbor, una vegada es traslladi completament al crèdit, podria incrementar notablement el nombre de llars endeutades en situació vulnerable (pagament d’interessos superior al 40% de la renda). Així, passarien del 10,4% del total (1,19 milions) al 13,9% (375.000 més, fins als 1,56 milions).

Tipus a l’alça

Notícies relacionades

L’alça de l’euríbor, de fet, ha provocat que el tipus mitjà de la cartera hipotecària dels bancs pugés l’any passat de l’1,1% al 2,13%, mentre que ja havia ascendit al 2,86% a l’abril. L’interès mitjà, per tant, va registrar una pujada equivalent al 30% de l’alça registrada per l’euríbor (3,52 punts percentuals), en línia amb la que el Banc d’Espanya considerava esperable en funció de l’experiència històrica (31,5%). Les pujades pendents de les quotes i l’encariment dels nous crèdits (ja de l’1,38% de desembre del 2021 al 3,61% d’aquest abril) continuaran elevant el tipus mitjà. Això sí, l’alça de l’euríbor no es traslladarà completament al tipus mitjà, ja que unes 1,3 milions d’hipoteques (entorn del 25% del total) són de tipus fix.  

L’euríbor, que mesura teòricament el tipus mitjà que es cobren els bancs entre si per deixar-se diners, registra des de principis de l’any passat una pujada sense precedents des de la seva creació el 1999. L’índex mira d’anticipar els moviments del Banc Central Europeu (BCE), que, per combatre la inflació, ha portat els tipus de referència del 0% al 3,75% després d’elevar-los set vegades des de juliol, després d’11 anys sense incrementar-los. L’autoritat monetària ha donat senyals que encara aprovarà algun increment addicional, però també que el final del cicle de pujades és a prop. El mercat espera només dues alces més de 0,25 punts percentuals al juny i al juliol, per això l’euríbor s’està estabilitzant, si bé és probable que superi el 4% en el futur pròxim.