Ocupació

Treball proposa reduir la jornada laboral a 37,5 hores el 2026 i a 32 el 2032

Treball proposa reduir la jornada laboral a 37,5 hores el 2026 i a 32 el 2032
2
Es llegeix en minuts
EFE

Les conclusions de l’estudi per a la futura llei d’usos del temps impulsat pel Ministeri de Treball inclouen entre les seves propostes la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores el 2026 i a 32 el 2032, així com mesures en matèria de flexibilitat, conciliació, productivitat i salut laboral.

«Ha arribat el moment d’abordar la llei d’usos del temps», ha afirmat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest divendres en la presentació de l’estudi, i ha apostat per una normativa del temps de treball que permeti tenir «temps per viure, per pensar, per avorrir-se i fer el que ens agradi».

Treball i productivitat

Díaz ha establert una relació directa entre els temps de treball i la «molt deficient» productivitat a Espanya.

«Tenim menys productivitat perquè està demostrat que hi ha factors com estendre la jornada i la feliç presencialitat que no només no milloren la productivitat, sinó que l’empitjoren», ha assenyalat la també titular d’Economia Social.

La vicepresidenta ha tornat a recordar que la jornada de 40 hores fa més d’un segle que està vigent a Espanya i ha defensat que disfrutar de jornades «saludables, sostenibles i flexibles» farà l’economia més productiva.

Díaz s’ha aturat especialment en la flexibilitat de la jornada laboral a l’assegurar que si els treballadors poden decidir sobre el seu temps de treball perquè el seu lloc «s’acomodi a les seves necessitats i no a la inversa, tot va millor».

«Compactació» de les jornades

La directora de la Coordinació Jurídica de la vicepresidenta, la professora María Amparo Ballester, ha afirmat que l’estudi «apunta a una reducció de la jornada màxima», que «ha de ser real i factible» i permetre la flexibilitat «perquè el treball s’adeqüi a les persones treballadores».

Una de les autores de l’informe, la professora de Dret Laboral d’Esade Ana Ginés, és qui ha desgranat algunes de les conclusions de l’informe, com aquesta reducció de la jornada laboral, que ha de ser «gradual», tenir en compte les especificitats dels sectors i comptar amb incentius.

Una altra de les mesures que proposen és que les empreses estiguin obligades a informar els treballadors de tots els aspectes del treball i la seva jornada, també per a aquelles persones amb «jornades imprevisibles», perquè sàpiguen quan pot l’empresa requerir la seva feina i quan poden negar-s’hi.

Notícies relacionades

Així mateix, l’estudi advoca per la «compactació» de les jornades, escurçar l’hora a què s’acaba de treballar, reduir les interrupcions en la jornada partida o reformar el treball nocturn per no poder treballar més de cinc nits consecutives.

La vicepresidenta segona i també candidata a les eleccions del 23 de juliol per Sumar ha defensat que la llei d’usos del temps és una tasca que ha d’abordar-se «immediatament», i ha confiat que en el pròxim Govern tindran l’oportunitat de fer-ho.

Temes:

Ocupació