Protesta a Vilafranca

Clamor per una solució davant el tancament de Marie Claire

Clamor per una solució davant el tancament de Marie Claire
2
Es llegeix en minuts

«Si Marie Claire s’apaga, aquesta comarca desapareix». Aquest ha sigut el crit unànime de les desenes de persones que a primera hora de la tarda d’aquest divendres han protagonitzat una manifestació a Vilafranca per reclamar alternatives al més que probable tancament de la històrica empresa tèxtil.

La protesta, convocada pels sindicats UGT i CCOO, i que ha sigut secundada per treballadors, alcaldes dels municipis dels Ports i de la comarca de Terol del Maestrat, ha sortit a les dues del migdia des de la nau de Marie Claire i ha acabat a l’avinguda Losar, davant el monument de la Dona Treballadora. Els sindicats han exigit a les administracions solucions per als treballadors de la tèxtil, així com un alternativa industrial a la comarca.

Notícies relacionades

Abans de la manifestació, que ha estat encapçalada per multitud d’alcaldes de la zona i representants polítics d’àmbit provincial, els treballadors de la tèxtil s’han reunit en assemblea a la Casa de la Cultura de Vilafranca per conèixer al detall els dos plans que té l’empresa. El primer és aturar l’activitat el 20 de juny, anar a concurs, presentar un expedient de regulació d’ocupació (ero) que afectarà tota la plantilla i liquidar la companyia. El segon passa per aplicar un ero per a 190 persones (gairebé el 70% dels assalariats), amb la qual cosa només es quedaria amb uns 90 treballadors (entre 50 i 60 serien a Vilafranca), una xifra que li permetria mantenir una mínima activitat.

Però perquè aquest segon pla funcioni s’ha de donar tota una sèrie de condicionants. El més important és refinançar el deute amb els creditors, que en aquests moments, i segons fonts sindicals, ascendeix a 50 milions d’euros D’aquests 50 milions d’euros, 21 corresponen als préstecs amb condicions avantatjoses que li va concedir l’Institut Valencià de Finances (IVF) el juny del 2020 i el mateix mes del 2021, uns diners que s’han de tornar, ja que des de la Generalitat valenciana no es preveu sota cap concepte una quitació. A més, la mercantil està en negociacions amb fons d’inversió i socis internacionals perquè injectin entre 3 i 4 milions d’euros, una xifra que considera necessària per executar el nou pla de negoci. La tercera pota és arribar a un acord amb els sindicats i pactar la sortida del 70% de la plantilla, un procés en el qual Fogasa, i segons pretén la companyia, es faria càrrec de les indemnitzacions.

Temes:

UGT Sindicats ERO