Recaptació

El Tribunal de Comptes detecta greus fallades en els embargaments i subhastes de la Seguretat Social

El deute de la Seguretat Social va camí de fer-se perpetu

El Tribunal de Comptes detecta greus fallades en els embargaments i subhastes de la Seguretat Social

David Zorrakino / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Seguretat Social guarda en els seus dipòsits més de 260.000 vehicles embargats, procedents d’empreses, autònoms o professionals que no estan al dia en el pagament de les seves cotitzacions socials. Les subhastes d’aquests cotxes, motos, furgonetes, camions o embarcacions haurien de servir a la Seguretat Social per recuperar deutes pendents de pagament. Però passa que el 73,75% dels vehicles embargats tenen una antiguitat superior als 10 anys en alguns dipòsits de la Tresoreria de la Seguretat Social on es custodien. I a això s’afegeix que el temps de permanència d’aquests vehicles als magatzems abans de ser embargats és excessiu i de vegades supera els 6 anys, amb els costos d’ocupació d’espai que això comporta. Sovint, quan aquests vehicles surten a subhasta ja no valen res.

Totes aquestes carències revelen «una falta d’iniciativa per incoar els procediments de subhasta pública d’aquests vehicles i la seva escassa eficàcia». Qui així ho afirma és el mateix Tribunal de Comptes, després de concloure el seu demolidor ‘Informe de fiscalització operativa sobre la gestió dels béns i drets embargats per la Tresoreria General de la Seguretat Social. Exercici 2021’ en el qual posa de manifest greus fallades, com l’existència als llistats de certs béns embargats que després no estan als dipòsits on haurien de ser.

L’informe del Tribunal Constitucional publicat aquest dimarts no s’atura en la gestió dels vehicles embargats. Arriba a tots els procediments d’embargament i subhasta de béns i drets i posa de manifest una àmplia cadena de fallades que impedeixen a la Seguretat Social poder cobrar els deutes pendents: «El percentatge d’expedients de béns embargats per la Unitats de Recaptació Executiva que van passar a situació de crèdits incobrables va ser molt significatiu [el 2021] oscil·lant entre el 33,4% i el 78,27% dels fiscalitzats [en el cas de dos dipòsits de la província de Madrid], cosa que posa de manifest la poca eficiència de determinats embargaments de béns», s’afirma al document.

Més de 3,5 milions d’unitats embargades

Quan un subjecte responsable (empresa o particular) no abona els seus deutes amb la Seguretat Social ni en període voluntari d’ingrés ni en període executiu, les Unitats de Recaptació tenen l’obligació de procedir contra el patrimoni del deutor i embargar els béns i drets que considerin necessaris, respectant els béns legalment considerats inembargables. Posteriorment, han de procedir a la seva alienació, que pot tenir lloc mitjançant subhasta pública (procediment habitual), concurs o adjudicació directa.

Durant l’exercici 2021, la Tresoreria General de la Seguretat Social va recaptar 264,5 milions d’euros per embargaments de comptes corrents, a més de 53,3 milions per embargaments de devolucions tributàries i 15,1 milions més per la venda, mitjançant subhastes públiques, dels béns que tenia embargats.

El primer problema detectat pel Tribunal de Comptes és que «la Tresoreria de la Seguretat Social no disposa d’una base de dades centralitzada amb el detall dels béns embargats en la qual figuri el seu estat de conservació, el seu valor i la ubicació d’aquests béns». Aquesta carència afectaria els més de 3,5 milions d’unitats embargades per la Seguretat Social entre béns mobles, immobles, drets econòmics, salaris, pensions, prestacions i comptes corrents. 

En particular, els béns embargats a 31 de desembre de 2021 ascendia a 558.649 unitats, dels quals el 46,61 eren vehicles i el 26,70% eren immobles urbans, segons detalla el Tribunal de Comptes al seu informe. 

Béns que figuren en llistats però que ja no existeixen

Una part de l’informe posa el focus en els dipòsits de béns embargats als municipis de Coslada i de San Martín de la Vega, a Madrid. Entre les debilitats en els controls sobre els béns detectats pel Tribunal de Comptes al dipòsit de Coslada se cita l’existència de «béns que constaven en la relació facilitada per la Direcció Provincial de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Madrid al Tribunal i que no hi eren el dipòsit». També s’han trobat «béns excessivament antics, que no havien sigut destruïts i que generen despeses innecessàries». Hi ha també béns que no hi són identificats, així que és difícil la seva localització i venda. 

També s’ha detectat que els preus pagats per al trasllat de vehicles embargats als dipòsits no són homogenis. A Barcelona, el cost de traslladar els cotxes, motos o camions des de la via pública és gairebé vuit vegades superior al de València i gairebé el triple que a Madrid.

El demolidor informe del Tribunal de Comptes també qüestiona el «totalment obsolet» sistema de «subhastes públiques presencials» que continua practicant la Seguretat Social, «a diferència d’altres entitats públiques com l’Agència Estatal d’Administració Tributària, o l’Administració de Justícia, que celebren subhastes electròniques». Amb el sistema presencial de subhastes, no és possible presentar ofertes ‘online’, «cosa que provoca una menor concurrència», entre altres ineficiències detectades. Sense cap dubte, per al Tribunal de Comptes, «el procediment d’embargament més eficaç és el portat a terme sobre els comptes corrents», ja que permet el més ràpid cobrament del deute. 

Recomanacions

Notícies relacionades

En les seves recomanacions a la Seguretat Social per resoldre les greus fallades detectades, el Tribunal de Comptes insta a «inventariar centralitzadament tots els béns embargats, amb tota la informació precisa per a la seva correcta valoració, localització i coneixement del seu estat».

A més, es recomana retirar dels dipòsits els vehicles que tenen una antiguitat excessiva, i impulsar la subhasta pública d’aquells vehicles l’estada dels quals superi els dos anys, temps més que suficient per haver iniciat aquest procediment de subhasta, amb la finalitat de fer un ús més eficient i òptim dels dipòsits. També s’insta la Seguretat Social a dedicar més recursos al procediment d’embargament de comptes corrents. Implantar les subhastes electròniques és una altra de les recomanacions que el Tribunal de Comptes fa arribar a la Seguretat Social a partir del seu informe de fiscalització.