Pensions

El deute de la Seguretat Social va camí de fer-se perpetu

  • Escrivá xifra en 140.000 milions els diners de les pensions que han anat a altres despeses en els últims 30 anys

  • Informe de l’Airef: «La reforma de les pensions empitjora la sostenibilitat»

El deute de la Seguretat Social va camí de fer-se perpetu

Carlos Luján / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La Seguretat Social acumula un deute amb l’Estat de 106.177 milions d’euros a finals del 2021 que, en bona mesura, va camí de fer-se perpetu. La primera part d’aquest deute correspon a 11 préstecs atorgats entre 1992 i 1999, equivalents a gairebé 17.200 milions d’euros, per atendre obligacions de l’extint Insalud, en aquell moment en què el PSOE va universalitzar la sanitat.

1992-1999: Els anys de la sanitat

Cap d’aquests préstecs a 10 anys ha sigut tornat encara a l’Estat. A mesura que ha anat arribant el moment del venciment, el Govern de torn ha anat ampliant en 10 anys més el termini de cancel·lació. Per a alguns la pilota s’ha llançat cap endavant fins al 2027. «No existeix cap raó que justifiqui que aquest endeutament es mantingui en el balanç de la Seguretat Social indefinidament», deia el Tribunal de Comptes en el seu informe de fiscalització sobre aquest organisme ja l’agost del 2020. «El raonable, després d’haver transcorregut gairebé 26 anys des que es contraguessin les primeres obligacions amb l’Administració General de l’Estat i es produís la concessió del primer préstec (exercici 1992), és que s’adoptin solucions perquè es sanegés definitivament», afegia en aquell informe el Tribunal de Comptes. «Aquests préstecs no haurien sigut necessaris si, prèviament, l’Estat hagués abonat al sistema l’import de les despeses que [la Seguretat Social] va haver d’assumir pel seu compte», afegia l’organisme fiscalitzador.

2000-2018: L’edat del Fons de Reserva

En el període entre els anys 2000 i 2009, la Seguretat Social no va tenir necessitat de nou endeutament. Abans, al contrari, la successió de números verds en els seus comptes va permetre alimentar la guardiola del recent creat Fons de Reserva, on es van arribar a acumular més de 77.000 milions d’euros que després es van esgotar entre el 2012 i el 2018, per atendre el pagament de les pensions contributives; en particular, l’abonament de les pagues extraordinàries d’aquestes.

2017-2023: Explosió del deute

Notícies relacionades

Una vegada esgotat el Fons de Reserva, l’Estat ha continuat cobrint amb nous préstecs –en lloc de fer-ho amb transferències– les necessitats financeres de la Seguretat Social, per cobrir els seus successius dèficits. Així, el deute de la Seguretat Social, que el desembre del 2017 era de 27.393 milions d’euros, segons dades del Banc d’Espanya, gairebé s’ha multiplicat per quatre fins a superar els 106.000 milions el desembre del 2022.

Amb tot, contra el que es podria imaginar, tot aquest endeutament de la Seguretat Social amb l’Estat, tot just ha generat pagament d’interessos a l’organisme encarregat de pagar les pensions. Entre 1995 i el 2009, la càrrega d’interessos va sumar 192 milions d’euros. Des d’aleshores, el capítol de pagament d’interessos de la Seguretat Social a l’Estat és de zero euros.