Cita anual

Aragonès al Cercle: Cal frenar «l’amenaça real» del neoliberalisme del PP i Vox»

  • Pere Aragonès demana un pacte d’unitat entre independentistes davant un possible Govern del PP i Vox

  • Aragonès es compromet davant els empresaris a accelerar la transició verda

Aragonès al Cercle: Cal frenar «l’amenaça real» del neoliberalisme del PP i Vox»
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mateix dia en què ha fet una crida a la unitat de l’independentisme i democràtica davant les eleccions del 23 de juliol i l’avenç de la dreta i l’extrema dreta, el president Pere Aragonès, ha defensat un front ampli davant «l’amenaça real» neoliberal que, segons el seu parer, s’acosta.

Davant l’auditori de directius i empresaris de la 38 Reunió del Cercle d’Economia, Aragonès, presentat pel president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, que l’ha felicitat per l’acord que va permetre els pressupostos de la Generalitat per a aquest any i pel seu «pragmatisme» al capdavant del Govern. En tot cas li ha recordat la pèrdua de posicions de l’economia catalana respecte al conjunt d’Espanya i Europa per la baixa productivitat, tal com indica la nota d’opinió de l’entitat sota el títol ‘Reactivar el futur’.

Aragonès ha rebutjat qualsevol estancament de l’economia catalana i ha subratllat les nombroses dades positives relacionades amb les exportacions, la inversió estranger o l’ocupació. «No podem parlar d’estancament de l’economia catalana, amb una inflació per sota de la mitjana i una previsió de creixement de l’1,7%» amb una acceleració en el primer trimestre i més pes de la indústria. Al seu torn ha criticat els discursos «derrotistes» sobre Catalunya i ha defensat una mirada en positiu però fugint de l’autocomplaença.

I ha recuperat el seu discurs del matí en favor de fer front davant l’avanç del PP i Vox. A preguntes de Guardiola, ha considerat que el president del Govern, amb la convocatòria anticipada d’eleccions el 23 de juliol «ha posat una alfombra vermella» al PP i Vox.

Segons el seu parer, «la política neoliberal impulsada pel PP» fa 20 anys va generar la consolidació una economia de baix valor afegit, de la qual s’ha mostrat contrari. És un model, ha dit, «que ha tornat a Madrid i que és possible que torni al Govern de la mà de la ultradreta».

«És una amenaça real», ha insistit. «No es tracta de fer una llista de dos partits sinó d’una aliança àmplia que inclogui el màxim de gent per defensar els consensos de país i enfortir les institucions», ha sentenciat.

Aragonès ha recordat que amb l’entrada a la Unió Europea (UE) i la reducció de costos financers es va assentar un model de baix valor afegit, amb creixement de la precarietat i la desigualtat. Entre les conseqüències del model hi ha, per exemple, el fracàs escolar.

Creixement equilibrat

El president ha assegurat que «crear riquesa a costa de la cohesió social no és una opció, sinó que ha de ser més prosperitat». I ha defensat que «l’economia catalana creixi de forma equilibrada per corregir errors del passat». Segons el seu parer, «Catalunya avança avui en la bona direcció».

Al llarg del seu discurs ha brandit avenços com el pacte nacional per la indústria, dissenyat amb el consens dels agents socials; i ha assegurat que s’ha accelerat la tramitació de projectes d’energies renovables, després de recordar que en aquest mateix fòrum es va comprometre a desencallar el seu desplegament.

Notícies relacionades

També ha esgrimit l’aposta del seu Govern per la reindustrialització i l’impuls de projectes estratègics com la vall de l’hidrogen verd. Ha afirmat que des de fa setmanes, el Govern central té sobre la taula el projecte d’una fàbrica de xips al costat del Sincrotró Alba que requerirà uns 300 milions d’inversió.

El president del Cercle ha destacat també la necessitat d’un millor finançament i la superació del dèficit d’inversions de l’Estat en infraestructures a Catalunya, tot i que ha recordat que una part de les disfuncions corresponen a la gestió de la Generalitat, ocupada durant un temps en altres qüestions «legítimes».