Eleccions generals 23J

Puigdemont avisa Aragonès que només participarà en un front «per a la independència»

Els Comuns i la CUP donen cop de porta a la proposta del president, mentre que el PSC veu «desesperada» la crida a la unitat sobiranista

  • El PSC s’imposa a ERC en les municipals

  • Ernest Maragall s’ofereix a Trias

Puigdemont avisa Aragonès que només participarà en un front «per a la independència»
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el secretari general de JxCat, Jordi Turull, han replicat aquest dimarts al cap del Govern, Pere Aragonès, que només estan disposats a configurar un front comú amb ERC si és per «avançar cap a la independència».

Després que ahir dilluns JxCat llancés una proposta a ERC per presentar-se conjuntament a les eleccions generals del 23 de juliol, Aragonès ha evitat concretar en quines fórmules hauria de traduir-se aquest «front democràtic» unitari, però sí ha donat a entendre que ha de servir per garantir estabilitat en la «governança» a Catalunya i formar aliances sobiranistes als ajuntaments.

«Exactament això és el que estem demanant des de fa anys: reunim-nos, retrobem-nos i proposem al conjunt del país una estratègia compartida. «Però per a la independència, és clar. Per a altres coses, no cal que perdin el temps», ha afirmat taxatiu Puigdemont en un tuit.

Per la seva banda, el secretari general de Junts ha afirmat que si la proposta d’Aragonès és «sincera», està disposat a reunir-se amb ell «demà mateix». I ha afegit, com Puigdemont: «Sempre que sigui per avançar cap a la independència» i constituir un front unitari «per parar aquesta Espanya, la d’ara i la d’abans».

D’altra banda, la resposta de Puigdemont i Turull a Aragonès tanca la porta als Comuns, als quals també el president s’ha adreçat, perquè circumscriuen la possible aliança a la possibilitat que se centri en una estratègia independentista. Puigdemont, en un tuit anterior, també ha carregat contra les apel·lacions a unes eleccions generals que se centrin a parar el PP i Vox. L’expresident addueix: «La funció de l’independentisme no és salvar Espanya de la seva dreta. És salvar Catalunya d’aquesta Espanya on el franquisme perviu».

El cop de porta dels Comuns

El menyspreu a la proposta és absolut per part d’En Comú Podem, que deixa clar que ni s’asseuran a debatre sobre llistes unitàries ni sobre entrar al Govern. Encara menys, apunten, si el principal convidat és Junts, un partit que ha fet «oposició» explícita al Govern de coalició de la Moncloa i les seves principals propostes. No hi ha hagut ni contactes ni trucades prèvies a la declaració a Palau i en el partit d’Ada Colau i Jéssica Albiach atribueixen l’envit llançat a una ERC que està «molt perduda» i «sense rumb» després de la patacada en les eleccions municipals. Tant, que l’únic que se’ls acut, segons ells, és una «fugida cap al passat» quan fa tan sols set mesos del naufragi de la coalició del Govern amb Junts.

Notícies relacionades

El grup parlamentari de la CUP ha rebutjat tant la llista conjunta independentista que s’ha plantejat des de Junts, com la proposta de front comú –sense concrecions– que ha fet Aragonès. «Són propostes a cop de papereta, fruit dels mals resultats electorals i encarades a noves eleccions», ha criticat el diputat Xavier Pellicer. Tot i que ha evitat descartar-ho «formalment», a l’espera dels debats interns que tindran lloc els pròxims dies, el diputat sí que ha atribuït la proposta a un interès electoral i ha assegurat que hi ha molts «peròs». «Ho veiem difícil», ha rematat, demanant al seu torn un debat independentista «en profunditat» i «allunyat dels processos electorals».

Per la seva banda, el PSC ha qualificat de «desorientada», «desesperada» i «resignada» la crida del president: «¿Pateixen una derrota brutal en les municipals i ara demanen ajuda a Junts?». L’error d’inici, asseguren des del partit liderat per Salvador Illa, és donar per descomptat que el PP guanyarà les eleccions generals i que ERC és incapaç de guanyar-les a Catalunya presentant-se en solitari. A més, des del PSC burxen en el fet que en aquesta legislatura s’ha fet evident el fracàs de la unitat independentista, amb la sortida de Junts del Govern com a paradigma. A més, els republicans han salvat els pressupostos gràcies a una aliança amb el PSC i els Comuns.