Cita anual després del 28M

El Cercle d’Economia rep en la seva reunió anual Feijóo, Sánchez i Colau

  • El Cercle centra la seva reunió anual post 28M en la geopolítica i la visió a llarg termini

  • Diagnòstics i receptes del Cercle d’Economia per a les administracions

El Cercle d’Economia rep en la seva reunió anual Feijóo, Sánchez i Colau
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Reunió Cercle d’Economia 2023, que comença aquesta tarda a Barcelona, té previst rebre dimecres el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez. Serà una cita multitudinària en què els dos polítics podran valorar davant un auditori d’empresaris i directius els resultats electorals del 28M. També l’alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, la candidatura de la qual ha quedat tercera en els comicis, té previst inaugurar les jornades juntament amb el president del Cercle, Jaume Guardiola.

Sense presències destacades de polítics, amb l’excepció de Colau, en aquesta primera jornada de ressaca electoral la reunió del Cercle se centra aquest any en l’escena internacional i amb protagonisme de la geopolítica. Aquests són els objectius de la 38a Reunió Cercle d’Economia, que durarà fins dimecres sota el lema ‘Reactivar el futur. Economia, geopolítica i oportunitats de progrés’. La trobada, pretén centrar-se en «la mirada llarga» i allunyar-se del soroll del curt termini dels comicis, va explicar Jaume Guardiola al presentar-lo a principis de mes.

Els dos grans blocs en què es divideixen les jornades són la geopolítica i l’economia. Durant les sessions també hi participaran el rei Felip VI, que entregarà el premi a la construcció europea a l’alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski. Els anteriors escollits per a aquest reconeixement van ser l’expresident del Banc Central europeu (BCE), Mario Draghi, i la presidenta de la Comissió Euripea, Ursual von der Leyen. També hi participaran el president de la Generalitat, Pere Argonès; el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas.

El Cercle va emetre la setmana passada la tradicional nota d’opinió en què emmarca la reunió anual. En aquest document, l’entitat reclama consens polític per superar l’estancament real del nivell de vida a Catalunya i i Espanya.

Aquest primer dia de la trobada, el protagonisme serà per als reptes de la geopolítica per a Europa, molt centrat en la guerra a Ucraïna, amb una conferència d’Ivan Krastev, president del Centre Liberal Strategies, considerat un dels politòlegs de més pes a l’Est d’Europa. També hi participaran en diferents formats l’alt representant de la Unió Europea (UE) d’Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell; així com Yu Jie, investigadora sènior de la Chatman House, i Carmen Romero, vicesecretària general adjunta d’afers diplomàtics de l’OTAN.

Notícies relacionades

En l’apartat econòmic destaca la participació de Mario Centeno, governador del Banc de Portugal i expresident de l’Eurogrup, a més de Robin Brooks, economista en cap de l’Institut Internacional de Finances. Hi haurà un debat també entre president de grans companyies sobre energia i economia circular, amb Beatriz Corredor (Redeia), Marc Murtra (Indra) i Àngel Simón, president d’Agbar i vicepresident sènior per a Iberia i Llatinoamèrica de Veolia. Un altre debat versarà sobre el talent, amb amb els consellers delegats de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, que aportarà la visió sobre Espanya per part d’un directiu d’un altre país i Joaquín Duato (Johnson & Johnson) i Belén Garijo (Merck), que facilitaran el punt de vista d’executius espanyols en multinacionals d’altres països.

Hi haurà altres taules rodones sobre intel·ligència artificial, ‘start-ups’ i l’aplicació dels fons europeu Next Generation, en la qual intevindrà el secretari d’estat d’Economia, Gonzalo García Andrés. Al seu torn, després de les últimes crisis bancàries, s’ha inclòs també una taula rodona sobre el sector amb el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri;Fernando Restoy, que va ser subgovernador el Banc d’Espanya i actualment és president de Financial Stability Institute, i José Viñals, president d’Standard Chartered.