Experts del sector

Els economistes creuen que la llei de la vivenda en reduirà encara més l’oferta

El Consell General d’Economistes d’Espanya deplora la nova norma

  • El Govern expropiarà pisos a 14 municipis per posar-los de lloguer

  • El Banc d’Espanya vigila que les entitats no donin hipoteques massa barates

Els economistes creuen que la llei de la vivenda en reduirà encara més l’oferta
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Les primeres reaccions dels experts sobre la llei de la vivenda no són positives. Aquest dimarts ha sigut el torn del Consell General d’Economistes d’Espanya, que agrupa les 43 escoles de l’Estat i 55.000 professionals, que en un col·loqui amb experts de poc més d’una hora ha disseccionat la nova norma que està en tràmit i ha conclòs que no servirà per als propòsits que ha anunciat el Govern i que, a més, reduirà el volum de pisos de lloguer en comptes de posar-ne més a l’abast de la ciutadania.

Malgrat que fins i tot el president de l’entitat, Valentín Pich, ha mirat de fer que els quatre ponents no fossin tan «negatius» en les exposicions, totes les preguntes i valoracions que se’ls han plantejat han servit per insistir que la llei de la vivenda, impulsada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, fracassarà en la voluntat d’ajudar el mercat i bloquejarà l’accés a la vivenda de lloguer als sectors amb menys nivell de renda.

Menys seguretat jurídica

La norma comportarà, han advertit, que s’expulsi aquesta població del mercat, sense ajudar-los com es pretén. La reducció de l’oferta, com ja ha passat a Catalunya segons diversos estudis, o l’increment de la inseguretat jurídica per l’augment de les mesures de protecció davant els desnonaments són altres aspectes a criticar, segons Julián Salcedo, president del Fòrum d’Economistes Immobiliaris del Col·legi d’Economistes de Madrid, un dels quatre participants de la trobada a Madrid.

El president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, també ha afegit que «la llei no es basa en anàlisis serioses i hi ha conflictes competencials amb les autonomies». «Hi ha definicions mal fetes i a mesura que s’avançava en la redacció de l’avantprojecte ha anat perdent les parts positives quan els partits minoritaris entraven les seves ideologies», s’ha queixat.

Índexs de referència

La descripció de gran tenidor ha sigut una més de les qüestions que els ponents han lamentat perquè, segons ells, descoratjarà els propietaris amb un cert nombre de vivendes. A més, la mida reduïda del parc de lloguer a Espanya i la dispersió espacial i tipològica limiten la fiabilitat dels índexs de referència per fixar preus.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, ha afegit que «no hi ha un oligopoli en aquest sector i els que es denominen ‘grans tenidors’ tenen poques unitats. S’han equivocat en la definició i, per tant, el resultat també serà dolent», ha assenyalat.

Efectes contraproduents

L’economista Ángel de la Fuente, director executiu de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (FEDEA), ha afegit que la nova llei de vivenda «és confusa i poc clara, i aposta per algunes polítiques que tindran efectes contraproduents, com els controls de preus, les pròrrogues forçoses de contractes i més dificultats per recuperar immobles en mans d’inquilins problemàtics».