Reaccions

Ajudes al camp: agricultors i ramaders consideren «insuficients» les mesures anunciades pel Govern

Demanen més diners per als que no han tingut collita per la falta de pluges

Ajudes al camp: agricultors i ramaders consideren «insuficients» les mesures anunciades pel Govern

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La primera associació agrària del país, la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders(COAG), considera «insuficient» el paquet d’ajudes aprovat aquest dijous pel Consell de Ministres per fer front als efectes de la sequera. «Ens sembla insuficient tenint en compte la magnitud de la sequera a l’Estat espanyol. Més del 80% del territori està afectat. Hi ha més de cinc milions d’hectàrees de cereals que no han tingut cap producció. Trobem a faltar una línia d’ajudes per a aquests productors», ha valorat el secretari general de COAG, Miguel Padilla, després de l’anunci de la vicepresidenta primera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.

Els ministres han aprovat en una reunió extraordinària la posada en marxa d’un paquet valorat en 2.190 milions d’euros per fer front a la falta d’aigua a Espanya, dels quals uns 784,2 milions d’euros són ajudes dirigides al camp. D’aquesta xifra, 636 milions d’euros d’ajudes directes (355 milions es dirigeixen a la ramaderia, 5 milions a l’apicultura i uns altres 276 milions per crear un fons d’ajudes directes per a ajudes a qualsevol sector afectat per la sequera en els pròxims mesos). En aquest punt, Padilla considera com «un petit baló d’oxigen» les ajudes als ramaders, de carn i de llet, tant per a boví, oví i cabrú, però ha lamentat que no s’hagi inclòs una aportació semblant per a l’agricultura de secà tan afectada en les últimes setmanes.

Notícies relacionades

A més, el Govern també ha inclòs altres ajudes com la possibilitat de subvencionar fins al 70% del cost de les pòlisses d’assegurança agràries per la sequera amb una dotació de 40,48 milions d’euros, la devolució de l’IBI per 53 milions d’euros de 2023 a més de 200.000 explotacions agrícoles, l’ajornament del pagament de quotes socials durant cinc mesos a més de 730.000 treballadors i pròrroga en la reducció de peonades per accedir al subsidi d’atur agrari, per poder cobrar-lo amb 10 peonades, l’exempció de l’IRPF i societats per les ajudes de la PAC i la flexibilització de la nova PAC i ampliació fins al 30 de juny de les sol·licituds d’ajuda.

No obstant, després d’escoltar les paraules dels ministres i malgrat que el paquet és fruit de setmanes de reunions entre les patronals agràries amb el Govern i les comunitats autònomes, el camp espanyol demana més diners públics. «Necessitem un paquet de mesures molt ambiciós per a dues qüestions vitals. Primer, perquè no hi hagi una pèrdua d’explotacions i puguin seguir funcionant i per garantir l’alimentació a la societat. D’altra manera, sense cap dubte, davant la situació tan greu que tenim, hi haurà una pèrdua d’explotacions impressionant», ha afegit Padilla.