Consell de Ministres extraordinari

El Govern espanyol aprovarà demà un decret amb ajudes al camp i obres d’emergència davant la sequera

  • Les restriccions d’aigua ja afecten el 86% dels catalans

  • Les claus de la llei del regadiu a Doñana: una polèmica política i ambiental d’abast europeu

El Govern espanyol aprovarà demà un decret amb ajudes al camp i obres d’emergència davant la sequera
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Consell de Ministres farà aquest dijous una reunió extraordinària que aprovarà un conjunt de mesures urgents per lluitar contra la sequera. Segons fonts del Govern, la resposta a aquesta dramàtica situació, després de l’abril més sec des que es tenen registres, es farà via decret, per a la seva aplicació immediata. L’instrument tindrà un doble enfocament. D’una banda, ajudes als agricultors. De l’altra, obres d’emergència hidràuliques. 

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el titular d’Agricultura, Luis Planas, han sigut els encarregats del nou decret. No és la primera vegada que l’Executiu de coalició pren una decisió d’aquest tipus. Ja l’any passat, a mitjans de març, va aprovar un decret que contenia mesures com l’ajornament de quotes de la Seguretat Social per als agricultors, la reducció del nombre de peonades, reduccions fiscals i rebaixes de les tarifes d’aigua. El nou instrument que serà aprovat demà seguirà la mateixa estela, expliquen a l’Executiu. 

La reserva hídrica espanyola està actualment al 48,9% de la seva capacitat total, un dels nivells més baixos des del 1995. El mes passat va ser especialment dolent. Segons el balanç de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), va ser l’abril més càlid des del 1961, quan va començar la sèrie històrica, i només va ploure el 22% dels valors normals aquell mes. Però la situació, temen al Ministeri per a la Transició Ecològica, serà molt pitjor després de l’estiu, llevat que hi hagi una tardor plujosa. De moment, a Catalunya, una de les zones més castigades, el Govern català ja ha aprovat restriccions a l’aigua que afecten el 86% dels habitants de l’autonomia

El context electoral

Notícies relacionades

La decisió de convocar un Consell de Ministres extraordinari tampoc és aliena a l’actual context electoral, quan falten menys de tres setmanes per als comicis autonòmics i municipals del 28 de maig. La sequera s’ha convertit en un dels grans assumptes en aquesta precampanya. Sobretot, arran de la polèmica proposició de llei que el PP ha registrat al Parlament d’Andalusia sobre el parc de Doñana, el principal aiguamoll d’Europa, per legalitzar regadius irregulars, una iniciativa molt criticada tant pel Govern central com per la mateixa Comissió Europea, que ha arribat a amenaçar amb sancions la Junta d’aquesta comunitat, presidida per Juan Manuel Moreno

Però, més enllà dels atacs del Govern als conservadors per aquest projecte, els socialistes també estan preocupats pel vot rural, un electorat en el qual Vox està molt fort, i busquen revertir la seva tendència a la baixa als pobles.