Sentència del Tribunal Suprem
Caure a la dutxa durant un viatge laboral no és un accident de treball
L’empresa catalana que vol treballar 32 hores: «En el futur serà obligatori, millor avançar-nos»
L’estrès o la depressió ja provoquen més morts a la feina que les caigudes o els xocs
Si un treballador està de viatge de negocis i cau a la dutxa, aquesta caiguda no té la consideració (i especial protecció) d’un accident laboral. I és que el que determina si l’accident és o no laboral no és el lloc on es produeix o el motiu pel qual el treballador estava en aquell moment allà, sinó si el que estava fent tenia o no alguna vinculació amb el seu exercici professional.
Així ho ha determinat el Tribunal Suprem en una recent sentència publicada aquesta setmana, en la qual dona la raó a la mútua col·laboradora de la Seguretat Social i eximeix aquesta d’haver d’assumir el tractament mèdic durant la baixa de la damnificada. «No pot considerar-se correcte el criteri que afirma que durant tot el desenvolupament de la missió el treballador es troba en el temps i el lloc del treball, tot i que es tracti de períodes aliens a la prestació de serveis, de descans o d’activitats de caràcter personal o privat», diu la sentència.
Els fets es remunten al juny del 2018, quan la treballadora es desplaça fins a Tarragona per ordre de la seva empresa per participar en un seminari professional. A les set del matí, quan s’estava dutxant a l’hotel per preparar-se per assistir a les conferències, va caure i va patir una lesió que el va obligar a agafar-se la baixa de 14 dies de durada.
Inicialment la Seguretat Social va reconèixer la laboralitat del sinistre i va dictar que és un «accident en missió», ja que considera que al produir-se durant un desplaçament ordenat per l’empresa per rebre una formació, el treballador estava cobert pels supòsits laborals. És a dir, considera el succés com un accident laboral ja que, si bé en aquell precís instant no estava treballant, la seva presència a Tarragona no era per oci, sinó per negoci.
El jutjat de primera instància coincideix amb l’esmentat criteri i argumenta que la caiguda no obeeix a una malaltia que prèviament la treballadora portés de casa i no tingués relació amb la seva activitat professional, sinó que s’emmarca en un fet «fortuït» i «imprevisible» esdevingut «en el context d’una activitat laboral que la treballadora havia d’iniciar de manera immediata».
Acte privat
La mútua difereix d’aquest raonament i considera que, malgrat que el viatge era per motius de treball, en el moment de l’accident la treballadora estava realitzant una cosa merament privada com és l’acte d’arreglar-se. És per això que va recórrer fins i tot en dues ocasions les resolucions judicials contràries tant del jutjat de primera instància com del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, fins que el Suprem li ha acabat donant la raó.
Els jutges del Suprem no posen tant l’èmfasi en el motiu pel qual la treballadora s’estava dutxant fora de casa seva –que és indubtablement laboral–, sinó en el fet d’estar dutxant-se, un acte privat i aliè als seus menesters professionals.
Notícies relacionades«El contrari suposaria, en contra de la doctrina unificada pel TS, la presumpció de laboralitat de qualsevol incident que es produís, a qualsevol hora o en qualsevol lloc, durant un desplaçament del treballador per realitzar una activitat encomanada per l’empresa», manifesten els magistrats en la seva sentència.
La sentència també destaca que el fet de caure a la dutxa no va estar provocat per conseqüències de l’exercici laboral. És a dir, no va caure per haver estat sotmesa a molt estrès previ, per arribar a l’hotel amb poc marge per mala organització de l’empresa o altres motius similars, sinó per una qüestió fortuïta i no previsible. Sí que tindria consideració d’accident laboral si, per exemple, hagués tingut un infart a l’habitació a causa de l’estrès d’una reunió molt llarga o extenuant, com ja reconeixen sentències anteriors sobre accidents en missió.
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria