Incapacitat temporal

Els treballadors ja no hauran d’entregar l’informe de baixa mèdica a l’empresa

  • La Seguretat Social canvia de protocol i informarà directament les companyies de les baixes per incapacitat temporal que agafin els seus empleats

Els treballadors ja no hauran d’entregar l’informe de baixa mèdica a l’empresa

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Canvi de protocol en la Seguretat Social en els casos d’incapacitat temporal dels treballadors. A partir d’aquest gener, els empleats que causin baixa mèdica ja no hauran de remetre l’informe i la documentació a la seva empresa i serà l’Administració qui telemàticament remeti tota la paperassa. Així ho va aprovar el Govern en el seu últim Consell de Ministres del 2022 i la modificació reglamentària està pendent de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per entrar en vigor.

Fins ara el treballador afectat per una incapacitat temporal tenia un termini de tres dies, a comptar des del moment que el doctor emetia la baixa, per fer entrega de l’informe a la seva companyia. No entregar la documentació en temps i forma era motiu de penalització per part de la direcció, fins al punt que podia constituir un motiu d’acomiadament.

Un cop la nova normativa entri en vigor en els pròxims dies, el treballador només rebrà una única còpia del seu informe de baixa quan visiti el metge. La Seguretat Social elimina tant «la segona còpia, com l’obligació a la persona treballadora que sigui ella qui entregui la còpia a l’empresa, entitat gestora o mútua», segons va informar el Govern després del conclave ministerial. La idea és eliminar burocràcia i tràmits per als treballadors i que sigui l’Administració, a través de vies telemàtiques i automatitzades, qui assumeixi a partir d’ara aquestes gestions.

L’entrega de l’informe de baixa mèdica es podia convertir en un mal de cap per als treballadors, especialment si el motiu d’aquesta era especialment incapacitant i entregar la documentació en un termini de tres dies era complicat. Familiars, amics o un representant legal podien ser designats pel treballador per entregar l’informe en nom seu, però el desconeixement de la legislació freqüentment dificultava les gestions.

Notícies relacionades

La novetat també limita la possibilitat que algunes empreses aprofitessin casuístiques d’aquest tipus per despatxar treballadors, que incomplien formalment els terminis malgrat estar realment de baixa certificada per un sanitari. Fins ara la normativa contemplava la possibilitat de sancionar el treballador, ja que l’empresa necessitava l’informe de baixa per tramitar la situació i estalviar-se cotitzacions socials.

Ara tot aquest procés s’automatitzarà i el treballador en incapacitat temporal ja no haurà de preocupar-se’n. Tampoc en cas que la seva baixa per incapacitat s’allargui i hagi de renovar l’informe de baixa. Fins ara havia de tornar a enviar tota la documentació a l’empresa i a partir del canvi normatiu ja serà la Seguretat Social la que s’encarregui d’informar la companyia en cada una de les renovacions.