Funció pública

La Generalitat reclamarà un milió d’euros a l’empresa del fiasco de les oposicions

Cegos, la companyia de l’externalització, atribueix al Govern els errors que van causar el caos durant les proves

  • La Generalitat haurà de repetir tots els exàmens després del fiasco de les oposicions

  • ¿Què és Cegos, l’empresa del fiasco de les oposicions de la Generalitat?

La Generalitat reclamarà un milió d’euros a l’empresa del fiasco de les oposicions

Andreu Dalmau / EPC

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya demandarà l’empresa Cegos, encarregada de gestionar el fiasco de les oposicions del 29 d’abril, i li reclamarà un milió d’euros en concepte d’indemnització pel dany reputacional causat i els perjudicis operatius que li suposarà a l’Administració catalana repetir els processos. Més de 13.500 persones hauran de repetir les proves convocades per estabilitzar personal interí. Així ho ha anunciat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, aquest divendres en la seva compareixença al Parlament de Catalunya.

«No defugim la responsabilitat, és per això que hem cessat aquesta setmana la directora general de Funció Pública. Ho hauríem pogut gestionar millor, però l’empresa ha incomplert greument el contracte», ha declarat Vilagrà. La Generalitat va comunicar aquest dijous als sindicats més representatius que tots els exàmens del 29 d’abril s’hauran de repetir. Les dates de la repetició seran l’1 i el 8 de juliol.

El plec del contracte adjudicat a Cegos incloïa una penalització automàtica de 75.000 euros, equivalent al 5% de l’import del total del contracte, d’1,5 milions d’euros. No obstant, la Generalitat ja va avançar que aniria més enllà i que recorreria a la via judicial per obligar la companyia a rescabalar els danys ocasionats. Finalment, li reclamarà un milió d’euros i haurà de ser un jutge el que decideixi si l’empresa va incomplir o no les seves obligacions i si la reclamació està ajustada o no.

És la primera vegada que la Generalitat externalitza l’organització d’un procés de selecció i aquest acabarà als tribunals, entre dures crítiques de l’oposició i l’enuig sindical. La IAC, el sindicat amb més representació entre els funcionaris dels departaments de la Generalitat, va tornar a demanar aquest dijous passat la dimissió de la consellera Vilagrà i la secretària general de la conselleria, Núria Cuenca.

Cegos replica que la culpa és de la Generalitat

Cegos ja ha avançat que la responsabilitat del fiasco no és seva, sinó de la mateixa Generalitat. «Des de Cegos es va avisar la Generalitat dels riscos per al correcte desenvolupament del procés en reiterades ocasions, sense obtenir cap resposta», afirma l’adjudicatària al seu comunicat.

Notícies relacionades

Una de les principals causes del caos dels exàmens va ser la mala distribució dels opositors per aules. En algunes hi havia més examinands que cadires disponibles i la majoria no tenien espai disponible per col·locar els candidats amb prou distància entre si per evitar risc de còpia. I aquesta distribució, segons sosté l’empresa, era competència exclusiva de la Generalitat.

La corporació també denuncia que una setmana abans de l’examen la Generalitat encara no li havia enviat el 17% del total d’exemplars per imprimir, un lapse temporal explícitament previst al contracte de servei. També afirma al seu comunicat que fins a dos dies abans dels exàmens no havia rebut la llista definitiva de les persones convocades amb la seva assignació per aules.