Mercat laboral

L’empresa catalana que vol treballar 32 hores: «En el futur serà obligatori, millor avançar-nos»

  • ¿Com és treballar quatre dies a la setmana?: el primer estudi internacional revela empreses solvents i empleats més feliços

  • Setmana laboral de quatre dies: llums i ombres de la pròxima revolució empresarial

L’empresa catalana que vol treballar 32 hores: «En el futur serà obligatori, millor avançar-nos»

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La seva impremta està repartida pels principals carrers de Barcelona des de fa 35 anys. Estampa els cartells d’una de popular cadena de roba, també per a uns històrics grans magatzems i vesteix els estands de la Fira de Barcelona, entre d’altres. Algunes persones pot ser que recordin el tendal en 3D que el 1997 va cobrir la façana del Palau Robert, obra de l’artista nord-americà Philip Stanton però imprès per ells a Catalunya. Tot i que pròximament el nom d’aquesta pime pot quedar associat a una de les primeres empreses catalanes que aplica la jornada laboral de 32 hores o 4 dies.

«D’aquí uns anys serà obligatori per a tothom, n’estic segur. El futur passa per aquí, per treballar menys hores i el que volem és avançar-nos», afirma el propietari de Publiservei, Joan García, en conversa amb EL PERIÓDICO. «És una bona oportunitat i a sobre t’ho incentiven amb subvencions», afegeix. 

El 13 de maig venç el termini perquè qualsevol pime del sector industrial presenti la seva candidatura per optar a una ajuda de fins a 200.000 euros si redueix la jornada laboral dels seus treballadors i els manté el sou. I Publiservei ja ha iniciat la paperassa per postular-se al programa pilot i pactar-ho amb els seus 40 treballadors, segons confirmen des de la seva gestoria.  

García està ultimant els números per llançar-se a la piscina amb la seva nau de Sant Boi plena de gom a gom. «Fem també cartells electorals i aquest any, com et pots imaginar, no parem. Estem 24/7», explica. Els primers estudis internacionals sobre experiències concretes de reduir la jornada a 4 dies o 32 hores lloen els beneficis per a la salut mental dels treballadors. 

I en un moment que les empreses pateixen l’escassetat de certs professionals, aquesta pime d’arts gràfiques veu en la jugada un ‘extra’ per atraure treballadors. «Quan es comenci a córrer la veu que oferim jornades de 32 hores el problema espero tenir-lo jo per gestionar tant currículum», afirma García.   

¿Com pensen fer-ho? 

¿Com pretén aquesta pime passar-se a les 32 hores? Un dels objectius del pilot coordinat pel Ministeri d’Indústria és que les empreses participants millorin la seva productivitat per poder esmorteir el sobrecost que els implicarà treure la mateixa feina en menys hores. No obstant i malgrat les millores en els processos que puguin introduir, des de Publiservei tenen clar que «l’única manera que tenim d’implementar-la és contractant més gent, no hi ha més remei».

Una altra via és la reducció de temps morts. «Divendres a la tarda ja no treballem i ens estem adonant que és un dia cada cop més inútil. Molta gent té torn de 9 del matí a 2 de la tarda i a les 12 del migdia ja se’ls ha acabat la feina», explica el propietari. La seva idea passa per compactar aquestes hores en la resta de la setmana i alliberar un dia sencer. «És fer un pas més. A més la gent quan ja sàpiga segur que aquell dia no treballarà, tots els encàrrecs, els metges i altres qüestions personals les concentrarà i no faltarà els altres dies», afirma.  

¿Quins són els riscos?

El model de la setmana laboral de 4 dies té les llums i ombres. Als beneficis ja esmentats es confronta una bateria de riscos, com sobrecarregar els treballadors davant menys temps disponible o no poder atendre tots els potencials clients. García reconeix que aquest canvi pot despertar els recels d’alguns dels seus clients. «¿Podran atendre’m igual?», tem que pensin alguns, especialment en un context com l’actual en què no els falta feina. 

Notícies relacionades

Des del departament de recursos humans són conscients que es veuran obligats a fer un sobreesforç al principi, per tal de reorganitzar els torns dels treballadors i anar-los adaptant als pics de feina. Aquí García confia en el suport de la consultora que, segons les bases del programa pilot, tota empresa participant ha de contractar per implementar el nou model. També en l’experiència de la plantilla.

«Tampoc estem inventant res nou. En altres països d’Europa també estan aplicant pilots d’aquest tipus, ¿per què nosaltres no? Soc conscient que al principi serà dur, no t’enganyaré, però li veig més beneficis que inconvenients», acaba dient.