Conjuntura

L’economia espanyola va accelerar en el primer trimestre i va créixer el 0,5% malgrat les tensions financeres

  • El Banc d’Espanya millora les seves perspectives, però la inflació dels aliments continuarà alta

  • L’FMI eleva a l’1,5% el creixement de l’economia espanyola el 2023, però retalla el del 2024

L’economia espanyola va accelerar en el primer trimestre i va créixer el 0,5% malgrat les tensions financeres

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

En contra dels pitjors auguris de finals de l’any passat, l’economia espanyola va aconseguir créixer el 0,5% en el primer trimestre d’aquest any, tres dècimes més que en el quart del 2022 (el 0,2%), gràcies a l’impuls de les exportacions i a la inversió. Si es compara amb el primer trimestre de l’any anterior, el Producte Interior Brut (PIB) va aconseguir un avenç interanual del 3,8%%, nou dècimes més que en l’últim període del 2022, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que també han revisat a l’alça la sèrie per als dos últims trimestres de l’any passat.

Així, en un context en què la crisi financera que va despuntar al març als EUA va afegir incertesa en l’economia mundial, el PIB espanyol va aconseguir una lleugera acceleració, que és coherent amb unes dades d’ocupació una mica millors de l’esperat avançades aquest dijous per l’Enquesta de Població Activa (EPA).

El creixement trimestral del PIB del 0,5% publicat aquest divendres per l’INE millora les expectatives avançades al març pel Banc d’Espanya, que havia estimat un creixement del 0,3% per al primer trimestre.

Segons el Ministeri d’Economia, amb l’impuls del primer trimestre, Espanya ha arribat pràcticament al nivell de PIB previ a la pandèmia. Aquest és l’últim indicador pendent de recuperar, ja que d’altres, com el nivell d’ocupació, l’atur juvenil, les hores treballades de mitjana setmanal, la inversió i la productivitat per hora treballada ja han recuperat els nivells prepandèmia, segons el departament que dirigeix Nadia Calviño.

Desacceleració per al conjunt de l’any

Que no s’hagin complert els pitjors pronòstics per a la primera part de l’any no oculta l’evident frenada de l’economia espanyola, que al llarg de 2022 va anar de més a menys, tot i que en el conjunt de l’exercici va aconseguir un avenç del 5,5%. Les previsions per al conjunt del 2023 se situen en l’entorn de l’1,6%, segons va pronosticar al març el Banc d’Espanya.

Notícies relacionades

En les seves últimes projeccions, d’abril, el Fons Monetari Internacional també ha certificat que l’economia espanyola frenarà en sec el 2023, tot i que ha millorat lleugerament les seves perspectives per a aquest any. Al seu informe ‘Perspectives econòmiques globals’, publicat l’11 d’abril, l’FMI preveu que després de créixer el 5,5% el 2022, l’economia espanyola amb prou feines avançarà l’1,5% el 2023. Es tracta d’una previsió que està en línia amb les projectades pel Banc d’Espanya i l’Airef. El Govern havia estimat una taxa de creixement del PIB del 2,1% per a aquest any, tot i que és molt possible que aquesta previsió sigui modificada aquest mateix divendres, en ocasió de la presentació a Brussel·les de l’Actualització del Pla d’Estabilitat per al període 2023-2026.

L’última previsió de l’FMI –de l’1,5% per al 2023– millora en quatre dècimes l’estimació més pessimista que havia llançat al gener, quan va xifrar en tan sols l’1,1% la seva previsió per a l’economia espanyola el 2023. Alhora, no obstant, l’FMI ha retallat en quatre dècimes el seu pronòstic per al 2024, fins al 2%, i anticipa que el creixement es mantindrà per sota del 2% en tot el seu horitzó de projecció, fins al 2028.

Temes:

Consum Turisme PIB