Mercat de vivenda
Creix l’alarma entre els intermediaris immobiliaris davant una possible aturada de compravendes

Cartell de venda de pisos al barri de Can Puiggener, a Sabadell. /
Els intermediaris immobiliaris perceben ja clarament l’aturada de l’activitat després de la pujada dels tipus d’interès. Continuen creixent les dificultats per intermediar en la compravenda de vivendes davant un mercat ofegat per la falta d’oferta, la pujada dels tipus d’interès i l’extrema prudència dels inversors. Mentre el mercat de lloguer, que va servir durant la pandèmia per complementar l’activitat de les immobiliàries, s’ha desplomat a l’espera que es concreti la nova llei de vivenda, en la segona mà les operacions també s’han reduït, com mostren les últimes dades dels notaris i la percepció de les immobiliàries. La compravenda de vivendes a Espanya baixarà de l’ordre del 30% aquest any, segons el servei d’estudis BBVA Research.
Els grans portals immobiliaris espanyols, com Fotocasa, Idealista i Pisos.com, ja han anat en les últimes setmanes anunciant les seves previsions, una mica millors del que es temia però que tendeixen a agreujar-se. La baixada de l’activitat respecte a l’any passat és clara per a aquestes immobiliàries. Per a d’altres d’àmbit més local, com Amat o CVM Pisos, la situació de bloqueig d’activitat resulta més complexa encara en el cas dels lloguers. Guifré Homedes ja va reconèixer en la presentació de l’últim informe anual les dificultats per mantenir l’activitat de la plantilla dedicada a la gestió de lloguers, davant l’aturada de l’activitat. Preveuen que les compravendes de vivendes segueixin en els pròxims mesos mostrant dades més moderades que el 2022 per l’encariment del finançament derivat dels tipus d’interès més grans i la més baixa capacitat d’estalvi de les llars. Per a Francisco Cruz, propietari de CVM Pisos, «la previsió d’una nova llei de vivenda fa que el mercat s’aturi i això suposa una baixada important en el volum de feina».
Ferran Font, director d’estudis de Pisos.com, reconeix que l’alça del preu del diner ha introduït «un profund canvi» que implica un més baix nombre d’operacions, el tancament del 5% de les oficines immobiliàries aquest any i en algunes zones un preu de venda inferior. «Els preus s’han ajustat entorn del 5% a aquestes altures de l’any respecte a l’any passat i pensem que baixaran en el tancament de l’any entorn del 2% o 3%. Cauran més en zones rurals o poblacions petites i menys a les grans capitals», preveu aquest expert.
Notícies relacionadesLa directora d’Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, opina que la situació no és dramàtica i que encara es continuen superant les 50.000 compravendes al mes, fet que demostra «el gran interès que hi ha encara entre la societat per comprar vivenda». «Els pròxims mesos veurem encara un sector dinàmic, tot i que amb xifres menys inflades respecte a l’any passat. Cal tenir en compte que la inflació desbocada que estem vivint està començant a fer efecte en la butxaca de les llars i la capacitat d’estalvi s’està veient minvada pels grans increments, no només de l’energia i carburants, sinó també del cistell de consum», ha apuntat. Des de Fotocasa, estimen que les compravendes podran moderar-se entorn d’un 15% el 2023.
Francisco Iñareta, d’Idealista, reconeix el «refredament» del mercat i els «primers símptomes» de l’encariment del finançament per la pujada de tipus, tot i que descarta una hecatombe, informa Europa Press.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se