Mercat immobiliari

La majoria de les vivendes de la Sareb requeriran inversions per ser llogades

Només el 10% dels immobles de la Sareb estan en zones tensionades, segons un informe d’Idealista

La majoria de les vivendes de la Sareb requeriran inversions per ser llogades

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Només el 10% de les vivendes a la venda a la web de la Sareb estan en zones tensionades o d’alta demanda. L’anàlisi de l’oferta d’immobles de la Sareb feta per la immobiliària Idealista constata que l’impacte en el mercat de les vivendes del batejat al seu dia com a ‘banc dolent’ amb prou feines tindrà influència en l’oferta de lloguer i els preus.

A l’analitzar l’oferta de vivendes de la Sareb en detall, Idealista constata que la majoria dels actius que li queden porten molts anys a la venda i s’han degradat majoritàriament. Els experts d’Idealista destaquen a més que «les vivendes que la Sareb afirma tenir a la seva web no discriminen per estat de conservació o si pateixen o no una ocupació il·legal». Les conseqüències que es deriven és que la seva sortida al mercat probablement requerirà alguna actuació i inversions, sigui per part dels inquilins o de les administracions que les agafin en propietat.

A la pràctica, dos terços de les vivendes propietat de la Sareb són a municipis de baixa o molt baixa demanda de lloguer i a Aragó, Astúries i la Rioja el 99% de l’oferta existent no ha trobat cap comprador els últims anys. El 27% de l’oferta d’immobles de la Sareb se situa en zones d’alta demanda i només el 10% en zones de molt alta demanda.

Castella i Lleó i Andalusia són les comunitats que més vivendes acumulen en zones de molt baixa demanda, amb el 6% i el 5%, respectivament. Les segueixen Extremadura (3%), Castella-la Manxa (2%), Galícia i Astúries (1% en els dos casos). En el cas de la baixa demanda, a l’Aragó, Astúries i la Rioja, la pràctica totalitat de l’oferta de la Sareb (el 99% en tots els casos) està en zones de baixa demanda. Les segueixen Extremadura (97%), Galícia (96%), Castella i Lleó (94%) i Cantàbria (90%). A Navarra la Sareb no té oferta en zones de baixa demanda, mentre que a Madrid només té el 3%.

Notícies relacionades

Per contra, en els mercats més tensionats les vivendes de la Sareb estan situades en zones amb alta demanda, sent Madrid on trobem més oferta d’aquest tipus, el 64%. La segueixen les Balears amb el 58%, Catalunya amb el 47% i Navarra amb el 45%. Navarra és també la comunitat amb més oferta de la Sareb en zones de molt alta demanda, el 55%. A continuació se situen les Canàries (49%), Madrid (34%), Catalunya (20%) i Euskadi (18%).

Idealista ha analitzat les vivendes que la Sareb afirma tenir a cada municipi espanyol (46.540), les ha geolocalitzat i ha creuat cada vivenda amb la taxa de demanda relativa registrada a Idealista per aquests mateixos municipis en el primer trimestre del 2023. Per conèixer el rang d’aquesta demanda relativa, l’ha comparat amb la mitjana nacional en el mateix període i establert que 2,5 punts per sota de la mitjana és demanda baixa i més de 7 punts per sota és molt baixa, mentre que fins a 3 punts per sobre de la mitjana és alta, i més de 8 punts per sobre és molt alta.