Actualitzacions de la renda

El Govern preveu incorporar a la nova Llei de Vivenda un «índex específic» contra les pujades del lloguer

La ministra Raquel Sánchez defensa que «no va en contra de ningú» i afavoreix inquilins i amos

L’alcaldable Jaume Collboni adverteix que la regulació per si sola no resol l’accés a un sostre

El Govern preveu incorporar a la nova Llei de Vivenda un «índex específic» contra les pujades del lloguer
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha defensat que la Llei de Vivenda «no va en contra de ningú, al contrari, afavoreix tothom», i ha assegurat que dona garanties a inquilins i propietaris. Ho ha dit aquest divendres en declaracions als periodistes a Barcelona amb el candidat del PSC a l’alcaldia de la capital catalana, Jaume Collboni, per explicar les novetats de la llei.

El Govern ha arribat a un acord amb ERC i Bildu per a l’aprovació al Congrés de la Llei de Vivenda després de gairebé tres anys de negociacions, que fixarà una limitació a les pujades de tots els lloguers del 3% a partir del2024, un cop s’acabi l’actual límit al 2%.

La ministra ha celebrat aquest acord després de mesos d’«ardu i intens» treball, i ha considerat textualment que és un pas històric que obre la porta a l’exercici d’altres drets. Ha assegurat que aquesta llei «propicia la constitució d’un parc públic de vivenda en règim de lloguer i fixa les condicions i regulacions específiques per fer possible que tothom pugui pagar un lloguer».

Un «índex específic»

Sánchez ha recordat que l’acord no fixa un límit permanent de la pujada del lloguer al 3%, sinó que aquest 2023 es mantindrà el 2% enots els contractes i, el 2024, el límit serà del 3%, tot i que «és un marge que s’estableix com a màxim el 2024». Així doncs, ha explicat que el Govern té l’objectiu d’aprovar un «índex específic» que sigui el que determini quina serà l’actualització del preu del lloguer.

«Estem parlant de l’índex d’actualització dels contractes, una altra cosa és l’índex de referència dels preus màxims del lloguer», ha aclarit, i ha insistit que no s’ha de confondre l’índex de preus de referència (que es basen en l’IPC) amb l’índex específic que s’aplicarà en les actualitzacions.

Collboni no veu la llei com una solució definitiva

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha considerat que «només limitant el preu del lloguer no n’hi haurà prou» per solucionar el problema del lloguer a Barcelona. Collboni ha celebrat l’acord, ja que la llei permetrà «aturar l’escalada de preus embogida que hi ha hagut a Barcelona els últims mesos», però veu necessari complementar la mesura amb un augment de l’oferta del parc públic de vivenda de la ciutat.

Així, ha defensat que la nova normativa ha de permetre a la ciutat de Barcelona impulsar la construcció de 25.000 nous pisos de lloguer assequible en els pròxims vuit anys, «tant a les zones noves de desenvolupament de la ciutat com dins». Collboni ha apostat per tenir a la capital catalana una vivenda pública digna pensant en els joves, «que actualment es troben amb un mercat del lloguer que els expulsa de la ciutat».