15,7 euros/MWh

El preu de la llum caurà aquest diumenge fins al nivell més baix en tres mesos

El cost de l’electricitat per a les llars amb tarifa regulada baixa el 54%, fins als 15,7 euros/MWh

El preu de la llum caurà aquest diumenge fins al nivell més baix en tres mesos
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest diumenge el 53,69% respecte a aquest dissabte, i se situarà en una mitjana de 15,74 euros per megawatt hora (MWh), la dada més baixa registrada des del 17 de gener, quan es va situar en 5,1 euros per megawatt hora (MWh).

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà així per a aquest diumenge en aquests 15,74 euros/MWh, i es registraran entre les tres i les sis de la tarda els preus més baixos del dia, amb 0 euros/MWh, mentre que el preu màxim es registrarà entre les deu i les onze de la nit, amb 50 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que són al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest diumenge se situarà novament en 0 euros/MW h, una situació que es repeteix des del 27 de febrer.

Pròrroga fins a finals d’any

El Consell de Ministres va aprovar dimarts passat l’extensió de l’excepció ibèrica fins al 31 de desembre, després de l’acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. En conseqüència, es prorroga set mesos, fins al 31 de desembre, i no s’exclou que es pugui prorrogar més temps si el marc esmentat també ho fa.

 En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara incrementava en 5 euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

En l’acord original, aquest preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MW h: era de 40 euros/MW h durant sis mesos i s’elevava 5 euros/MW h cada mes a partir de llavors. En aquests moments el preu de referència està en 55 euros/MW h i la prolongació del sistema implica una modificació del camí establert, de manera que s’incrementarà un 1,1 euros/MW h des de l’abril, per acabar en 65 euros/MW h.

Actualment el mecanisme no té efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per aplicar-lo, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.