Junta general d’accionistes

Goirigolzarri ressalta la fortalesa de la banca davant les turbulències financeres

Reclama completar la unió bancària europea i accelerar la creació del fons de garantia de dipòsits

2
Es llegeix en minuts

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha aprofitat la celebració de la junta d’accionistes de l’entitat avui a València per transmetre un missatge de confiança a la banca espanyola davant les turbulències financeres que han provocat a Occident els problemes en entitats nord-americanes com, el Silicon Valley Bank, i europees, com el Credit Suisse.

Segons ha dit, tot i que els episodis de volatilitat poden continuar i sempre hem de ser prudents, crec honestament que la banca espanyola, per contraposició al que vam viure en l’anterior crisi, està molt ben preparada i té una enorme fortalesa per enfrontar-se a aquestes situacions.

En relació amb això, ha detallat les diferències entre els bancs espanyols respecte d’aquells que estan protagonitzant els problemes en el panorama internacional. «Davant l’enorme concentració de dipòsits en el cas del Sillicon Valley Bank, el model típic dels bancs espanyols és d’una forta dispersió [de dipòsits]», ha assenyalat en primer lloc, abans de destacar que «nosaltres tenim una enorme diversificació de les nostres inversions perquè atenem tots els mercats des de grans empreses famílies». A més, ha destacat que les nostres ràtios de liquiditat i solvència «són extremadament robustos», que en el cas de CaixaBank arriben al 194% i al 12,8%, respectivament.

Credit Suisse

Respecte al Credit Suisse, integrat finalment en UBS, Goirigolzarri ha destacat que «ha sorprès al mercat el tractament favorable que s’ha donat als accionistes en comparació amb els inversors amb deute denominat AT1», que ha provocat «fortes turbulències als mercats de deute». En relació amb això, el president de CaixaBank ha considerat «oportú» el comunicat conjunt dels supervisors europeus i ha aclarit que aquestes decisions no tenien cabuda en el marc legal i regulatori de la zona euro.

El banquer considera que aquestes turbulències financeres tornen a posar de manifest «la necessitat de completar la unió bancària europea» i accelerar la creació del fons de garantia de dipòsits al continent «com a mitjà per evitar una eventual retroalimentació entre risc bancari i risc sobirà».

I és que Goirigolzarri considera que, junt amb la productivitat, el factor de vulnerabilitat més gran de l’economia espanyola és el desequilibri dels comptes públics, que tenen ràtios d’endeutament sobre PIB «molt elevats» i un dèficit estructural pròxim al 4%. Segons la seva opinió, és necessari un pla de reconducció d’aquest desequilibri, sobretot si tenim en compte que els tipus d’interès s’estan normalitzant, és a dir, que no tornaran a les «condicions excepcionals» dels últims anys, quan estaven en el 0%, i que tornarà la disciplina fiscal a la UE.

Inflació

Malgrat tot, Goirigolzarri es va mostrar optimista davant el creixement espanyol aquest any, amb un PIIB que pujarà un 1,3%, tot i que la inflació acabarà l’exercici en un 4,2%, amb la subjacent «encara per sobre d’aquests nivells». La seva previsió és que l’euríbor, principal referència hipotecària, se situarà en el 3,5% al segon i tercer trimestre del 2023.

Dividend

Notícies relacionades

El president de CaixaBank, ja centrat en aquesta entitat, va posar en relleu que el seu accionista rebrà a càrrec de 2022 1.730 milions d’euros, el 55% del resultat atribuït, i que els títols del banc des de començament del 2022 fins ahir s’han revaloritzat en un 51%.

Sense mencions a l’impost sobre la banca, Goirigolzarri es va comprometre a no abandonar els 2.200 municipis en els quals és present l’entitat, inclosos els 470 on és l’únic banc present. La Fundació La Caixa rebrà 550 milions per a la seva obra social.