Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dijous, 30 de març

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Límit al gas: aquestes són les claus de la pròrroga fins al desembre

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dijous, 30 de març
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista tornarà aquest dijous a caure, amb un descens del 54,85% respecte a aquest dimecres, per situar-se en una mitjana de 31,11 euros per megawatt hora (MW h).

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà així per a aquest dijous en 31,11 euros/MW h. Es donaran preus novament pròxims a zero, amb 0,10 euros/MW h entre les 15.00 i 18.00 hores, i el preu màxim es registrarà entre les 8.00 i 9.00 hores, quan arribarà a 91 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest dijous se situarà novament en 0 euros/MW h, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum en l’acumulat mensual fins al 30 de març se situa entorn dels 92 euros/MW h, és a dir, unes tres vegades menys que els 283,3 euros/MW h del març del 2022.

Extensió de l’excepció ibèrica

 El Consell de Ministres va aprovar dimarts passat l’extensió de l’excepció ibèrica fins al 31 de desembre, després de l’acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.

 En conseqüència, es prolonga set mesos, fins al 31 de desembre, i no s’exclou que es pugui prolongar més temps si el marc esmentat també es prolonga.

 En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-ho, com la referència de preus, que fins ara incrementava en 5 euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

 En l’acord original, aquest preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MW h: era de 40 euros/MW h durant sis mesos i s’elevava 5 euros/MW h cada mes a partir de llavors. En aquests moments el preu de referència està en 55 euros/MW h i la prolongació del sistema implica una modificació del camí establert, de manera que s’incrementarà un 1,1 euros/MW h des de l’abril, per acabar en 65 euros/MW h.

 Actualment el mecanisme no té efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.