Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimecres, 29 de març

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimecres, 29 de març
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista es desplomarà aquest dimecres fins als 68,91 euros per megawatt hora (MW h), cosa que suposa un descens del 38,41% respecte als 111,91 euros/MW h d’ahir.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà així per a aquest dimecres en aquests 68,91 euros/MW h. Es donaran preus especialment baixos entre les 15.00 i les 18.00 hores, amb 4,16 euros/MW h, i el preu màxim s’ha registrat entre les 8.00 i 9.00 hores, quan ha arribat als 121,8 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimecres se situarà en 0 euros/MW h, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum en l’acumulat mensual fins al 29 de març se situa entorn dels 94 euros/MW h, és a dir, unes tres vegades menys que els 283,3 euros/MW h del març del 2022.

El ‘mecanisme ibèric’

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de dotze mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura. Durant tot el mes el preu serà de 55 euros/MW h.