Farmacèutiques

AstraZeneca instal·larà un nou centre d’I+D a Barcelona on contractarà 1.000 persones

La companyia va invertir l’any passat 400 milions d’euros a Espanya, una xifra que suposa multiplicar per més de quatre la xifra registrada el 2021

AstraZeneca instal·larà un nou centre d’I+D a Barcelona on contractarà 1.000 persones

EP

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

AstraZeneca torna a apostar per Barcelona. Després d’anunciar fa poc més d’un any que la seva biofarmacèutica Alexion obriria un centre d’assajos clínics relacionats amb malalties rares a la capital catalana, el grup va informar aquest dilluns formalment la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, que instal·larà un nou ‘hub’ d’I+D de referència europeu a la ciutat. Aquest centre, que segons fonts institucionals presentaran oficialment dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la ministra de Ciència i Innovació d’Espanya, Diana Morant, suposa la contractació de 1.000 persones d’aquí al 2025.

Així ho va traslladar el president d’AstraZeneca, Pascal Soriot, a Calviño en el marc d’una visita institucional del directiu, en la qual també va participar el president de la companyia a Espanya, Rick R. Suárez. L’empresa, en concret, va anunciar les dades i els plans d’inversió a Espanya fins al 2025 i va posar de manifest el seu compromís global per impulsar la inversió en el país «com a motor global de creixement de la I+D».

A Espanya, AstraZeneca va invertir l’any 2021 més de 93 milions d’euros en projectes innovadors, dels quals 48 milions es van destinar a I+D. El 2022, el compromís total d’AstraZeneca a Espanya, incloent-hi Alexion, va elevar la inversió total a uns 400 milions d’euros, més de quatre vegades la xifra registrada un any abans.

En termes de plantilla, AstraZeneca va augmentar en un 20% la seva durant el 2022, quan va arribar als 1.300 empleats, als quals s’afegiran al voltant de 1.000 més els pròxims anys, segons els plans de l’empresa. En matèria d’assajos clínics, Espanya en va acollir prop de 300 el 2022, i hi va incloure més de 4.500 pacients.

Després de la trobada, la vicepresidenta primera va destacar que el compromís d’AstraZeneca permetrà crear llocs de treball de qualitat i està en línia amb altres anuncis d’inversions milmilionàries de multinacionals de tots els sectors els últims mesos. «Espanya ja lidera a escala mundial els assajos clínics i les teràpies d’avantguarda», va emfatitzar Calviño, que veu «molt probable» que d’aquí uns anys s’introdueixin nous medicaments personalitzats de precisió en la cobertura sanitària pública. Així mateix, la vicepresidenta va ressaltar que la indústria farmacèutica és una activitat «clau i d’alt valor afegit» per la seva contribució a l’economia del coneixement a Espanya. I és que, segons Pascal Soriot, l’ecosistema espanyol d’I+D «és de primera classe», per la qual cosa s’ha compromès a treballar amb el Govern espanyol per alliberar el potencial dels medicaments innovadors com a «motor de creixement econòmic a llarg termini». «Continuarem invertint i augmentant les nostres capacitats en entorns compromesos amb la innovació i el desenvolupament», va remarcar en la seva visita institucional.

Assajos clínics

Notícies relacionades

En la trobada també es va posar en comú el nombre d’assajos clínics a les principals àrees de la companyia, com l’oncologia; les malalties cardiovasculars, renals i metabòliques; les malalties respiratòries; les vacunes i immunoteràpies, les i malalties rares i la seva projecció, així com l’augment del nombre de pacients que han tingut accés a la innovació fins ara i els que en tindran en un futur pròxim. En l’actualitat, la companyia disposa de 179 programes de desenvolupament clínic, dels quals 15 estan en les fases més avançades d’estudi. «AstraZeneca reforça el seu compromís amb la recerca i la innovació, així com amb la millora de la disponibilitat de nous medicaments amb els nous projectes a Espanya», va remarcar Rick R. Suárez, president de la companyia a Espanya.

A escala mundial, va afegir Suárez, l’empresa està «compromesa amb l’enfortiment dels sistemes de salut i amb l’augment de l’accés equitatiu i assequible dels pacients als tractaments, i hem obtingut el tercer lloc a l’Índex d’Accés als Medicaments (AtMI) del 2020». Finalment, tant Soriot com Suárez van posar èmfasi en la importància de les col·laboracions públiques i privades, com va ser el cas dels projectes de donació de vacunes per a la pandèmia de covid-19 i altres iniciatives públiques i privades recents com l’acord entre la companyia i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) per promoure la recerca preclínica i translacional i el Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR). L’alta direcció de la companyia també va voler destacar la recent inversió de 5,5 milions d’euros en noves oficines i en l’Innovation Hub de Madrid.