Inversió estratègica

Així serà el nou ‘hub’ d’R+D d’AstraZeneca a Barcelona

La farmacèutica s’instal·larà a la part alta de la Diagonal i desenvoluparà des d’allà solucions i tractaments per al càncer, el sistema renal i cardiovascular o les malalties rares

Així serà el nou ‘hub’ d’R+D d’AstraZeneca a Barcelona

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El que va començar com un centre d’assajos clínics per a malalties rares avui estrena camí per convertir-se en un ‘hub’ de referència mundial en la recerca i la innovació mèdica en general. Almenys, és la intenció dels seus responsables: AstraZeneca ha posat aquest dimecres la primera pedra per transformar l’espai que van posar en marxa fa menys d’un any a través de la seva filial Alexion, en un centre d’R+D internacional que sigui la referència europea de la farmacèutica en l’àmbit intern i que investigui i desenvolupi solucions per a tot el grup a escala mundial.

Això vol dir que el centre que ha anunciat la companyia aquesta setmana, en què preveu invertir 800 milions d’euros, estarà situat a l’edifici de la part alta de la Diagonal on des de fa uns mesos opera Alexion, just davant de la plaça de la Reina Maria Cristina. Actualment, el grup té ocupada una planta amb unes 90 persones i la seva idea és anar agafant més espai dins del mateix edifici fins a poder donar cabuda als 1.000 treballadors que esperen tenir d’aquí a cinc anys.

Segons ha explicat en la presentació oficial del ‘hub’ qui en serà el màxim responsable, Gonzalo de Miquel, l’equip estarà format tant per científics especialistes en l’àmbit de la salut (biòlegs, farmacèutics...), com per perfils experts en àrees interrelacionades com la ciència de dades o l’anàlisi d’informació. Com a referència, aquest mateix directiu ha explicat que «l’equip ja és en el dia d’avui molt divers: amb talent local i nacional, però també professionals de més de 20 països». A més, ha destacat, dues de cada tres posicions de direcció sènior estan ocupades per dones.

¿I què faran aquests professionals aquí? «Innovar en salut, desenvolupar noves solucions per a necessitats no cobertes, trobar nous tractaments per als pacients i millorar-hi l’accés dins de les cinc principals àrees terapèutiques de la nostra companyia», responia a l’inici de l’acte el president d’AtraZeneca a Espanya, Rick R. Suárez. Aquestes estan relacionades amb el sistema renal i cardiovascular, els problemes respiratoris, l’oncologia, les malalties rares i la immunoteràpia i les vacunes.

Primer assaig clínic

Així, tal com ha concretat més tard De Miquel, el pla és incorporar equips de desenvolupament en altres especialitats més enllà de les malalties rares que ja aborda Alexion, així com incrementar la seva presència en àrees més transversals com la farmacologia clínica, la biometria, la salut digital i la innovació en general.

Notícies relacionades

«La nostra visió és que aquest centre es converteixi en un centre de referència mundial en la recerca i la innovació», ha confessat aquest responsable. «Aquí es coordinaran i liderarab projectes d’impacte global», ha assegurat. Com a exemple: l’assaig clínic pivotal (el que s’emprèn per sol·licitar a les autoritats sanitàries l’aprovació d’un fàrmac) que AstraZeneca liderarà de forma imminent des de Barcelona per primera vegada.

«Estic segur que hi haurà molts projectes més en el futur», ha dit. «D’aquesta manera, no només augmentarem el nombre d’estudis clínics, sinó que farem estudis en fases més primerenques i rellevants, i això permetrà avançar en ciència i en medicina des d’Espanya cap al món».