Taxa diària

L’euríbor cau al 3,5% davant l’expectativa de pujades més baixes dels tipus oficials

  • La fallida del SVB porta el mercat a esperar que els bancs centrals redueixin el ritme de pujada dels tipus d’interès

L’euríbor cau al 3,5% davant l’expectativa de pujades més baixes dels tipus oficials
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’euríbor a un any, l’índex al qual hi ha lligades la majoria de les hipoteques a tipus variable a Espanya, ha baixat aquest dimarts de forma notable per al que sol ser habitual, del 3,858% al 3,509% en taxa diària, el seu nivell més baix des del 13 de febrer. El descens respon a la intervenció del Silicon Valley Bank (SVB) als Estats Units, que ha portat el mercat a esperar que els bancs centrals hagin de reduir el ritme de pujades dels tipus d’interès oficials per combatre la inflació, davant el risc que aquest enduriment de la política monetària pugui provocar la caiguda d’altres entitats bancàries o fins i tot una crisi financera. 

«Després del col·lapse del SVB durant el cap de setmana, és probable que la Fed adopti un enfocament més prudent a l’hora d’apujar els tipus», ha aconseguit resumir Vincent Vinatier, gestor de carteres a AXA Investment Managers, en una nota. Alguns analistes, així, apunten que la Reserva Federal podria apujar els tipus en la seva reunió de la setmana que ve en 25 punts bàsics –o fins i tot deixar-los sense canvis– des del nivell actual (4,5%-4,75%), en lloc dels 50 punts bàsics que s’esperaven fins fa uns dies. També preveuen que pugui moderar les alces posteriors. Aquesta expectativa és la que explica la caiguda de l’euríbor, ja que aquest índex (que mesura el tipus mitjà a què els bancs europeus es presten entre si), mira d’anticipar els moviments de la política monetària.

La raó d’aquest canvi d’expectatives rau en el fet que la caiguda del SVB s’ha degut precisament a la forta pujada dels tipus oficials, si bé la causa principal la constitueixen els errors dels seus gestors i les llacunes de la normativa i la supervisió bancària nord-americana. El banc californià, molt centrat en el nínxol de clients d’empreses tecnològiques emergents, més que va duplicar els dipòsits des de la pandèmia i va destinar aquests recursos a comprar deute públic del Tresor nord-americà a llarg termini (50,6% del seu actiu al tancament del 2022: 99.580 milions de dòlars). El problema és que quan apugen els tipus, l’interès del deute públic també puja però el seu preu baixa, amb la qual cosa el banc es va trobar amb uns actius que han perdut bona part del seu valor respecte al preu que en va pagar, cosa que va provocar enormes pèrdues latents que es van començar a materialitzar quan els clients van començar a retirar-ne dipòsits de forma massiva. 

Pendents del BCE

En el cas de la zona euro, sembla menys probable que el Banc Central Europeu (BCE) no compleixi la seva molt anticipada pujada de 50 punts bàsics en la reunió d’aquest dijous, des del 3% actual. El contrari podria discernir una ombra sobre la situació del sistema bancari del continent, quan el missatge que estan intentant llançar les autoritats és que la seva situació no té res a veure amb la que ha provocat la caiguda del SVB. Del que hi ha més dubtes és dels missatges que pugui llançar la seva presidenta, Christine Lagarde, respecte als següents passos que farà la institució.

Notícies relacionades

Després de la caiguda de CVB, el mercat ha revisat a la baixa la seva molt canviant expectativa de fins on podria apujar tipus el BCE. Però no tots els analistes ho comparteixen. «El BCE també ha de tenir en compte que les dades d’activitat econòmica han sigut lleugerament superiors i que la inflació subjacent es troba en màxims històrics. Això requereix una política més restrictiva. Més enllà d’aquesta trobada, és possible que el BCE intenti fer front a les incerteses sense oferir orientacions clares sobre futures decisions. Al seu lloc, posaran èmfasi en la dependència de les dades, i es concedirà l’opció de fer una pausa abans que passi massa temps si la situació empitjorés», ha apuntat Paul Diggle, economista en cap d’Abrdn.  

Sigui com sigui, la mitjana mensual de l’euríbor des d’inicis de març ascendeix al 3,8401%, per sobre del 3,534% de febrer i molt superior al -0,237% de març de l’any passat. Això implica que les quotes hipotecàries que toqui revisar amb la data de final de març patiran forts increments. L’actual mitjana mensual implicaria per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més un 1% passar d’una quota mensual de 570 euros a pagar-ne 881, és a dir, 311 euros més al mes i 3.732 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.140 a 1.763 euros: 623 euros més al mes i 7.476 euros més a l’any.