Farmacèutica

Sanofi donarà feina a 800 persones a la seva nova seu de Barcelona

L’Edifici Meridian allotjarà el ‘hub’ digital global i R+D de la farmacèutica

Sanofi donarà feina a 800 persones a la seva nova seu de Barcelona

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La farmacèutica Sanofi ha inaugurat aquest dilluns a Barcelona el seu nou ‘hub’ digital global. L’Edifici Meridian de Barcelona arribarà a allotjar fins a 800 col·laboradors i empleats, que desenvoluparan projectes tecnològics. Sanofi manté una oficina a Madrid i un centre de producció a Girona, a més d’una important activitat d’R+D general vinculada amb centres de salut.

Les noves oficines per al ‘hub’, que es va instal·lar a Barcelona el 2016, incorporen nous estàndards d’eficiència energètica, equipament tecnològic i serveis. Segons l’opinió de Raquel Tapia, directora general, Sanofi España, la inauguració de la nova seu central per a Espanya «és un exemple més de la nostra aposta i compromís amb Espanya». En termes d’inversió, només l’últim any la multinacional va invertir 49,4 milions d’euros en R+D a Espanya, amb un total acumulat de 206 milions en els últims cinc anys. Tapia ha sigut elegida directora general de Sanofi España recentment, en lloc de Margarita López Acosta. De les 1.400 persones que Sanofi té contractades a Espanya, unes 400 formen part del ‘hub’. 

Entre els programes de recerca que es desenvolupen a Barcelona s’inclouen els de ‘Data Research & Development’, que mitjançant l’ús de ‘big data’ ajuda a millorar i accelerar els processos d’R+D i optimitzar així el desenvolupament de noves teràpies; i el projecte ‘Supply Chain Analytics’, que té com a objectiu la creació de models predictius que permetin planificar quins medicaments produir i distribuir per a tots els països del món en el moment adequat. Aquest tipus de programes guanya actualitat en moments en què els problemes de proveïment s’han convertit en habituals en el sector farmacèutic. Els productes biològics representen el 69,5% dels projectes de la cartera de medicaments en desenvolupament de Sanofi.

La filial de Sanofi a Espanya compta amb més de 1.400 col·laboradors, repartits entre la seu central de Barcelona, les seves oficines a Madrid, el centre industrial a Riells i Viabrea (Girona). Els seus esforços en matèria d’R+D se centren en la investigació de molècules considerades les millors en la seva categoria terapèutica i les que tenen un nou mecanisme d’acció. El centre industrial de Riells dona feina a unes 300 persones i produeix entorn de 72 milions d’unitats farmacèutiques a l’any corresponents a unes 80 fórmules diferents per a 20 patologies diferents. El 94% de producció es destina a l’exportació a més de 120 països. Les vendes totals el 2022 de la multinacional van assolir els 42.997 milions d’euros.

La Torre Meridian, ubicada a prop de l’avinguda de la Meridiana de Barcelona, és un modern edifici de 18 plantes, de les quals Sanofi n’ocupa sis, corresponents a un total de 7.500 metres quadrats. El projecte l’ha elaborat l’estudi d’arquitectura Ruiz Larrea basat en el model de treball que Sanofi ha batejat com a WorkX o Work Experience. Les oficines compten amb tres tipus d’àrees diferenciades segons el tipus d’activitat, on es prioritzen les sales de reunions (entorn d’un centenar), cinc sales de conferències, per exemple. S’ha implementat la tecnologia IoT (internet de les coses) i els empleats accedeixen a cada espai en funció d’una ‘app’ de reserva, que integra també la gestió de teletreball, la reserva de taquilles i de places d’aparcament.

Notícies relacionades

Gràcies a la incorporació d’estàndards d’eficiència energètica i la minimització de l’ús del paper es calcula que la nova seu podrà reduir la seva empremta de carboni en 91 tones mètriques de CO2 anuals. La seu integra serveis per a l’empleat com ara consulta mèdica, fisioteràpia i nutrició. També classes presencials i acords amb centres esportius per fomentar l’activitat física, així com opcions d’alimentació saludable com ara fruita fresca o cafè i infusions gratuïtes. 

L’acte d’inauguració de la nova seu de Sanofi ha comptat amb la presència de Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball; Laia Bonet, tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona; Olivier Ramadour, cònsol general de França a Barcelona; Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya; Salvador Illa, exministre de Sanitat i cap de l’oposició al Parlament pel PSC; i Ramon Maspons, director de l’àrea d’Innovació i Prospectiva d’Aquas.