Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dijous 2 de març

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dijous 2 de març
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest dijous, 2 de març, fins als 142,09 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un descens del 2,62% respecte als 145,91 euros/MWh d’aquest dimecres.

 Segons el resultat de la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà demà en 142,09 euros/MWh. El preu mínim, de 117 euros/MWh, es registrarà entre les 14.00 i les 16.00 hores, mentre que el preu màxim s’estendrà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 184 euros/MWh.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dijous se situarà en 0 euros/MW h.

 Al febrer, el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista va tancar amb una mitjana de 132,03 euros/MWh, la qual cosa suposa un 34% menys que els 200,21 euros/MWh del mateix mes de 2022, mentre que en comparació amb el gener del 2023 (70,89 euros/Mwh de mitjana) puja un 86,24%.

 Segons el baròmetre de l’Associació d’Empreses amb Gran Consum d’Energia (AEGE), aquest preu ha sigut un 4,1% superior al d’Alemanya i un 10,2% inferior al de França.

El ‘mecanisme ibèric’

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura. Per demà i durant tot el mes el preu serà de 55 euros/MWh.

 Considerant l’evolució del mercat diari el 2023 i les cotitzacions dels preus futurs fins a final d’any, el preu mitjà estimat del mercat elèctric espanyol és de 126,99 euros/MWh, un 24,2% menor que el del 2022, un 12,3% més barat que el del mercat alemany i un 22,9% més barat que el mercat francès, segons dades d’AEGE.

La factura puja un 36% el febrer, segons Facua

Notícies relacionades

 La factura de la llum de l’usuari mitjà ha pujat al febrer més d’un 36% respecte a gener, segons l’anàlisi de Facua-Consumidores en Acció sobre l’evolució de la tarifa semiregulada (PVPC). Segons els càlculs de l’organització, la factura al febrer ha sigut de 91,61 euros, davant els 67,20 euros de gener.

 A més, segons aquestes mateixes dades, ha sigut el segon febrer més car de la història, només per darrere del de fa un any, quan la factura es va situar en 131,29 euros. En aquest sentit, l’evolució respecte al mateix mes de l’any anterior ha suposat un descens del 30,2%.