Mercat laboral

L’ocupació accelera al febrer amb 88.000 nous ocupats, la millor dada des del 2015

L’ocupació accelera al febrer amb 88.000 nous ocupats, la millor dada des del 2015
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Complert un any ja des que Vladímir Putin va ordenar envair Ucraïna i això va precipitar la incipient escalada de preus, el mercat de treball espanyol no només resisteix, sinó que recupera color malgrat el fred de l’hivern. Després d’un preocupant final del 2022 i una mala arrencada del 2023 al gener, el febrer torna a deixar bones dades i va tancar amb 88.918 nous ocupats, el seu millor registre des del 2015, fins a un total de 20,17 milions de treballadors en actiu. L’atur, per la seva banda, va registrar un lleu repunt de 2.618 persones, fins als 2,9 milions d’aturats en tot el país. Catalunya va ser la segona comunitat que més va créixer en ocupació, generant més del doble que Madrid.

Construcció, hostaleria i educació han sigut els sectors que han estirat l’ocupació aquest segon mes de l’any, amb un creixement pràcticament transversal únicament entelat pels mals resultats del comerç, que segueix atrapat en el seu particular espiral destructiva d’ocupació. El tancament del mes ha sigut millor que l’arrencada, superant les previsions que el mateix Govern realitza habitualment cada dia 15.

Notícies relacionades

Des que va sonar el primer tro d’artilleria a la frontera ucraïnesa, el mercat laboral ha capejat el temporal amb solvència, si bé també ha viscut la seva particular muntanya russa. El vigor dels primers mesos de l’any va ser reemplaçat a finals per una brusca frenada en les contractacions que feia témer un canvi de cicle. Les dades d’aquest febrer passat demostren que, de moment, no està sent així. Tant el barem en brut com les dades desestacionalitzades que li resten l’efecte calendari dibuixen el mateix retrat: la creació d’ocupació accelera. El balanç fins ara és de gairebé mig milió més d’ocupats respecte al febrer del 2022.

En aquesta tendència general, el col·lectiu de treballadors autònoms –3,3 milions d’afiliats a la Seguretat Social– mereix menció a part. Aquest col·lectiu ja va fer sonar el mes passat el senyal d’alarma, registrant la primera contracció interanual, és a dir, hi havia menys autònoms que l’any anterior. I aquest febrer, malgrat guanyar ocupats en termes intermensuals, continua en números vermells en comparació amb l’any passat. Aquesta contracció de l’ocupació autònoma coincideix, entre d’altres, amb l’entrada en vigor del nou sistema de quotes, que augmenta la cotització als que més ingressen.

Temes:

Ocupació Atur