Frau massiu

Només el 14% de les empreses catalanes van registrar un pla d’igualtat durant el 2022

Un informe de CCOO de Catalunya constata un incompliment massiu de les normatives d’igualtat després d’un any de vigència de les noves obligacions

Només el 14% de les empreses catalanes van registrar un pla d’igualtat durant el 2022

Israel Undrade | Unsplash

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només el 14% de les empreses catalanes de més de 50 treballadors van registrar durant el 2022 un pla d’igualtat, malgrat estar obligades per llei a fer-ho. Així ho constata un informe publicat aquest dimarts per CCOO de Catalunya, que a través de dades pròpies constata un incompliment massiu de la normativa estatal per a les companyies de més de 50 empleats. I és tant per l’absència d'aquests plans, com per carències greus en aquelles corporacions que sí que en tenen un. Les sancions per no tenir un pla d’igualtat oscil·len des dels 751 fins als 7.500 euros, tot i que podrien elevar-se fins als 225.000 euros si l’absència d'aquest obeís a la voluntat explícita d’ocultar discriminacions per raó de sexe.

Des del 7 de març del 2022 totes les societats mercantils donades d’alta i amb 50 assalariats o més tenen l’obligació de tenir un pla d’igualtat. ¿Què és un pla d’igualtat? Un conjunt ordenat de mesures que la direcció de l’empresa ha de negociar amb els seus treballadors per mirar de promoure la paritat entre la seva plantilla i evitar biaixos masclistes. Aquestes han d’incloure obligatòriament un protocol contra l’assetjament sexual, una auditoria salarial –per saber si hi ha categories professionals amb més o menys bretxa– o mecanismes en els processos de selecció per evitar biaixos quan es fan, entre d’altres.

«En aquest país s’espera sempre a l’últim minut per a tot. Hi ha un incompliment reiterat de la normativa i és que sabem d’empreses que des del 2007 ja tenien l’obligació de tenir un pla d’igualtat i no l’han començat a negociar fins a l’últim moment», ha declarat la secretària de Dones i LGTBI+ del sindicat, Mentxu Guitérrez.

Pocs i no tots ben fets

Segons les dades recopilades per CCOO, a Catalunya hi ha 781 companyies amb centres únicament localitzats en l’esmentada comunitat autònoma i que tenen un pla d’igualtat degudament registrat. I, segons les dades del sindicat, hi ha aproximadament unes 6.000 companyies operant a Catalunya i amb 50 empleats o més. És a dir, només el 14% de les corporacions obligades van complir l’any passat formalment la norma. S’hi sumen 967 empreses més que tenen centres en més d’un territori, entre els quals hi ha Catalunya, i que també tenen un pla d’igualtat degudament registrat. Una proporció pràcticament igual a la mitjana espanyola i que amb prou feines ha variat després d’un any de ple desplegament de la norma.

Notícies relacionades

¿Per què aquest massiu incompliment? Des de la central donen múltiples explicacions, des d’una falta de sensibilitat per part de l’empresariat sobre aquesta matèria, la falta d’inspectors de Treball per verificar que realment es compleix la normativa, l’escassa quantia de les sancions perquè aquestes tinguin un efecte dissuasori o les resistències de les pimes per negociar plans d’igualtat quan no hi ha representació legal dels treballadors.

Tot i que les normatives d’igualtat, aprovades durant l’anterior legislatura per la llavors ministra de Treball Magdalena Valerio (PSOE) i desplegades durant l’actual per la dirigent d’Unides Podem Yolanda Díaz, no només són incomplertes per un ampli espectre d’empreses per la seva absència, sinó també per greus defectes de forma d’aquelles que sí que els tenen. Segons l’anàlisi feta per CCOO partint d’una mostra aleatòria i no necessàriament representativa, el 16,4% dels plans no tenen protocols contra l’assetjament sexual, el 8,7% d’indicadors de seguiment de si els objectius es compleixen o no o el 12,3% d’una auditoria salarial. Tots aquests són elements explícitament obligatoris.