Defectes de forma

La Generalitat tomba la meitat dels plans d’igualtat, segons els graduats socials

  • Les companyies de més de 50 treballadors tenen l’obligació de tenir registrades les seves mesures per promoure la paritat

La Generalitat tomba la meitat dels plans d’igualtat, segons els graduats socials

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya tomba la meitat dels plans d’igualtat que rep de les empreses, alguns per defectes de forma i d’altres per irregularitats durant el procés negociador. Així ho ha fet públic aquest dimarts el Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida citant dades de la mateixa Generalitat. Això corrobora l’incompliment reiterat de la normativa d’una banda important de les empreses catalanes. Des del març d’aquest any totes les empreses amb 50 o més treballadors tenen l’obligació legal d’haver negociat amb els seus treballadors i registrat davant l’autoritat laboral un full de ruta amb mesures per promoure la paritat dins de les companyies.

La promoció de la igualtat de manera regulada continua sent una assignatura pendent entre les companyies catalanes. Malgrat que la llei estableix uns requeriments formals i contempla sancions –d’entre 6.251 euros i 187.515 euros– si la Inspecció de Treball detecta que una empresa no té un pla d’igualtat registrat, una gran part de les societats continuen incomplint la normativa. Les dades del Col·legi de Graduats, que agrupa professionals del dret laboral encarregats d’assessorar les empreses a l’hora de confeccionar aquests programes, així ho constaten. El març d’aquest any, quan va entrar en vigor l’obligatorietat per a tota empresa de 50 empleats o més, només el 15,6% de totes les empreses d’Espanya complien la normativa.

I és que, segons aquests, la meitat de les companyies reben una negativa de la Generalitat d’arxivar el seu pla d’igualtat, en tant que «la legitimació no és correcta, no es poden diferenciar la part social de l’empresarial, hi ha problemes per localitzar el contingut o es presenten plans d’igualtats no negociats», desgranen els graduats. Un dels principals problemes que denuncien des del Col·legi i del qual ja alertaven els sindicats és la falta de concertació dels plans.

Notícies relacionades

La llei estableix que tota empresa ha de negociar amb la representació legal dels treballadors el seu pla d’igualtat, a fi de fer-los partícips de les mesures, tenir-los informats de les bretxes de gènere que hi ha en el si de la companyia i no imposar unilateralment cap modificació. A les companyies de mida mitjana i gran, la direcció ho negocia amb el comitè d’empresa, però a les petites –ja que els manca un comitè– han de ser els sindicats més representatius de cada sector els que enviïn una delegació a negociar els termes del pla d’igualtat. Així queda contemplat en la llei i això genera un rebuig frontal per part de la patronal CEOE, ja que repudiaven que una persona de fora de l’empresa vingués a negociar condicions que l’afectarien.

Acceptació automàtica

Els graduats socials demanen a la Generalitat adoptar el criteri que han interpretat els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i acceptar de manera automàtica tot pla d’igualtat, per revisar-lo a posteriori. Actualment des del Col·legi estimen que l’administració catalana es demora uns tres mesos a certificar si la documentació presentada per les companyies compleix o no amb tots els requisits formals que exigeix la llei.